Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ο ορυκτός πλούτος του Νομού Καστοριάς

Το λατομείο ροδόχρωμου μαρμάρου στον Γέρμα
  Ο Νομός Καστοριάς είναι η γεωγραφική περιοχή με το μεγάλο και ποικίλο ορυκτό πλούτο. Στο υπέδαφος του υπάρχουν πολύτιμα μεταλλεύματα, γνωστά τα περισσότερα στους γεωλόγους, τα οποία δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα θαμμένα κι αναξιοποίητα. Παλαιότερα, είχαν εντοπιστεί και λειτουργούσαν διάφορα ορυχεία, που με τον καιρό όμως, λόγω αδιαφορίας των αρμόδιων αξιωματούχων της πολιτείας και λόγω έλλειψης των αναλόγων μηχανικών μέσων, εγκαταλείφθηκαν και αχρηστεύτηκαν.
Σήμερα που η ανεργία μαστίζει την περιοχή, προβάλλει επείγουσα κι επιτακτική η ανά­γκη να επαναλειτουργήσουν τα ορυχεία της Καστοριάς. Είναι βέβαιο, ότι η αξιοποίηση των ορυκτών κοιτασμάτων τους θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του τόπου μας. Τα σπουδαιότερα απ' τα Καστοριανά ορυχεία και μεταλλευτικά κοιτάσματα παρουσιάζονται εν συντομία παρακάτω.
1)        Ορυχείο λιγνίτη στα Κορέστια. Βρίσκεται στο χωριό Γάβρος. Το κοίτασμα εντόπισε ο Αχιλλέας Πρώιος, ο οποίος και το εκμεταλλεύτηκε κατά τη δεκαετία του 1960 μαζί με το γιό του Νικόλαο.
2)        Ορυχείο Νικελίου στην Ιεροπηγή. Το μετάλλευμα του το εξορύσσει και το εμπορεύεται η εταιρεία ΛΑΡΚΟ.
Το ορυχείο σιδηρονικελίου στην Ιεροπηγή.
3)        Λατομεία μαρμάρου στον Γέρμα. Στις τοποθεσίες «Πάσχος», «Περιστέρια» και «Μελίσσι» του Γέρμα υπάρχουν τεράστια αποθέματα πολύτιμου μαρμάρου, που είναι λευκό με ρόδινες αποχρώσεις. Σήμερα εξορύσσεται μόνο το μάρμαρο της «Περιστέρας». Το κοίτασμα της τοποθεσίας «Μελίσσι» έχει εντοπιστεί από ανάλογη επιχείρηση της Βέροιας, η οποία προς το παρόν δεν το εκμεταλλεύεται.
4)        Μεταλλείο χαλκού στο χωριό Απόσκεπος Το εκμεταλλεύτηκε η Ανώνυμη «Ελληνική Εταιρεία Χημικών» κατά τη δεκαετία του 1930 (Βλ. εφημ. «Καστοριά», αριθμ. φύλ. 540/13-8-1993 και 543/3-9-1933).
5)        Ορυχείο ασφάλτου στον Πολυάνεμο Το εντόπισε στη θέση «Κάρβουνο» και το δήλωσε αρμόδια ο Θωμάς Βαλαλάς, κατά το έτος 1920 (Βλ. εφημ. «Καστοριά», αριθμ. φύλ. 15/9-8-1920).
6)        Ορυχείο σίδηρου (;) στους Μανιακούς Το μετάλλευμα εντοπίστηκε απ’ τους Γάλλους κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ορυχείο λειτούργησε για αρκετά χρόνια. Σώζονται οι στοές εξόρυξης και τα βαγονέτα τους.
7)        Θειούχες ιαματικές πηγές Αμμουδάρας. Αναβλύζουν στο χωριό Αμμουδάρα, που βρίσκεται σε απόσταση 4 χιλιομέτρων απ’ το Αργός Ορεστικό. Πριν μερικά χρόνια κατασκευάστηκε δίπλα στις πηγές μία σύγχρονη υδροθεραπευτική μονάδα που λειτουργεί όλο το χρόνο.
8)        Ιαματικές πηγές Ασπρονερίου. Βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Αργούς Ορεστικού, στο συνοικισμό Ασπρονερίου. Το πολύτιμο νερό τους μπορεί να μεταφερθεί με φυσική ροή στο σημερινό γήπεδο του Αργούς Ορεστικού και να τροφοδοτήσει λουτρικές εγκαταστάσεις ανάλογες μ' αυτές της Αμμουδάρας.
Ο γράφων Γιώργος Αλεξίου ευελπιστεί, ότι το παρόν, μικρό σε έκταση άρθρο, μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτικών αρχών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς για τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, ώστε να υποστηρίξουν κάποια συστηματική έρευνα κι εκμετάλλευση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου