Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Η Γιορτή τσαγιού στον Γράμμο Καστοριάς. Κυριακή, 17 Ιουλίου 2011.

Το περίπτερο του Συλλόγου Γυναικών Γράμμου
στο χώρο της Γιορτής Τσαγιού.
Το χωριό Γράμμος Καστοριάς είναι κτισμένο επάνω στο ομώνυμό του βουνό, σε υψόμετρο 1.390 μ., και φημίζεται για τα εκλεκτά κτηνοτροφικά προϊόντα και για το βουνίσιο τσάι του. Λόγω της ύπαρξης του προαναφερόμενου τσαγιού, το τοπικό Συμβούλιο του δημοτικού διαμερίσματος Γράμμου και ο δραστήριος Σύλλογος Γυναικών του χωριού, συνδιοργανώνουν κάθε χρόνο, κατά το μήνα Ιούλιο, μία υπέροχη γιορτή διαφήμισης και κατανάλωσης του υπόψη φυσικού προϊόντος (του τσαγιού).
Πανοραμική άποψη του χωριού Γράμμος,
υψόμ. 1.390 μ.

Εφέτος, η εν λόγω «Γιορτή τσαγιού» έγινε την Κυριακή 17 Ιουλίου και υπήρξε απόλυτα επιτυχής. Κατά την ημέρα αυτή επισκέφτηκαν το Γράμμο και παρευρέθηκαν στη θεματική γιορτή περί τα 250 άτομα, που ήταν κυρίως δημότες του χωριού, αλλά και φίλοι τους, καθώς και φυσιολάτρες της Καστοριάς. Όλοι αυτοί εκκλησιάστηκαν το πρωί στον ενοριακό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και κατόπιν συγκεντρώθηκαν στο χώρο της γιορτής, όπου γεύτηκαν το αναφερόμενο μυρωδάτο αφέψημα και το φημισμένο γάλα των αιγοπροβάτων της περιοχής. Κατόπιν, μερικοί τριγύρισαν στους δρόμους του χωριού και θαύμασαν τα υπέροχα καινούρια σπίτια, αρκετοί ανέβηκαν στις γύρω βουνοπλαγιές για να συλλέξουν τσάι, ενώ οι περισσότεροι παρέμειναν επιτόπου και απόλαυσαν τα νόστιμα σουβλάκια και τα ψημένα λουκάνικα που πωλούσε ο Σύλλογος Γυναικών.
Οι μεγάλες κατσαρόλες, στις οποίες έβραζε διαρκώς 
το τσάι και το γάλα.

Τέλος, κατά τις μεταμεσημβρινές ώρες, όλοι οι επισκέπτες αναχώρησαν από το Γράμμο, ενθουσιασμένα απ’ τις φυσικές ομορφιές που είδαν κι ευχαριστημένοι απ’ τα όσα βίωσαν εκεί την ημέρα αυτή.
Μερική άποψη του οικισμού Γράμμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου