Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

Η εορτή της αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό. Τρίτη 26 Ιουλίου 2011.

Ο πανηγυρίζων ναός της Αγίας Παρασκευής
Άργους Ορεστικού
  Η αγία Παρασκευή τιμάται, ως γνωστόν, ιδιαίτερα στην περιοχή της Καστοριάς. Η κωμόπολη του Άργους Ορεστικού και τα χωριά, Μανιάκοι Ιεροπηγή, Κυψέλη, Επταχώρι και Πεύκο την αναγνωρίζουν ως Πολιούχο και προστάτη τους, έχουν τον ενοριακό τους ναό αφιερωμένον στο σεπτό πρόσωπό της και πανηγυρίζουν κάθε χρόνο την ημέρα της εορτής της, 26 Ιουλίου.
  Εφέτος, ο εορτασμός της αγίας Παρασκευής στο Άργος Ορεστικό ήταν λαμπρός και πάνδημος. Το πρωί της Τρίτης 26 Ιουλίου 2011, ανήμερα της αναφερόμενης εορτής, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε, συνεπικουρούμενος από πλειάδα ιερέων, πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο ναό της Κωμόπολης και κήρυξε το θείο λόγο. Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν, ο βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεώργιος Δακής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πασχάλης Χαρούμενος, ο Δήμαρχος του Άργους Ορεστικού κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, Αξιωματικοί του Στρατού, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ο Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου «Ορεστίς» κ. Βασίλειος Αβραμίδης, ο ομότιμος πανεπιστημιακός καθηγητής Καρδιολογίας κ. Δημήτριος Χατσέρας, πρώην Δήμαρχοι του Άργους Ορεστικού και μέγα πλήθος ευσεβών κατοίκων του Άργους Ορεστικού και της περιφέρειάς του.
Η εικόνα της αγίας Παρασκευής
μεταφέρεται προς λιτάνευση έξω απ' το ναό
  Στο τέλος της εν λόγω Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας έγινε η λιτάνευση ιεράς εικόνας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους του Άργους Ορεστικού, στην οποία (λιτάνευση) συμμετείχαν όλοι οι προαναφερόμενοι αξιωματούχοι και οι κάτοικοι του Άργους.
  Σημειώνεται, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσιαζόμενης Θείας Λειτουργίας, μία ευάριθμη ομάδα νεαρών ευσεβών γυναικών της οικείας ενορίας διέθετε προς πώληση έξω απ’ το ναό και υπέρ της επιτελούμενης ανακαίνισής του, αντίγραφα ιερών εικόνων, χειροτεχνήματα, σπιτικά γλυκά κ.ά.

Ο ιερός κλήρος επικεφαλής της λιτανευτικής πομπής

Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
στην κεφαλή της λιτανείας
Πιστοί ακολουθούν τη λιτανευόμενη εικόνα
Οι αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια λιτανευτικής Δέησης
Κυρίες της ενορίας που διέθεταν προϊόντα υπέρ του ναού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου