Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Δευτέρα 21η Νοεμβρίου 2011: Εορτή «Εισοδίων της Θεοτόκου» και «Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων».

Η Παναγία Νικοποιός του Βυζαντινού
Στρατού (9ος αι.) Βρίσκεται στη Βενετία.
Η Ελληνική Πολιτεία επέλεξε κι όρισε την 21η Νοεμβρίου, που εορτάζονται τα «Εισόδια της Θεοτόκου», ως την Ημέρα τιμής των Ενόπλων της Δυνάμεων. Η επιλογή αυτή έγινε διότι η Παναγία, ως γνωστόν, είναι η Υπέρμαχος (υπερασπίστρια) και ακατανίκητη Στρατηγός του Ελληνικού Έθνους. Αυτή (η Παναγία), σύμφωνα με τα ιστορικά κείμενα, προστάτευσε πασιφανώς και χάρισε πολλάκις στους αγωνιζόμενους Έλληνες τη νίκη κατά των πολεμίων τους. Για τον λόγο αυτόν, οι Ορθόδοξοι Έλληνες, ήδη απ’ τα βυζαντινά χρόνια κι έως τώρα, την υμνολογούν με επινίκιους ύμνους και την παρουσιάζουν σε τοιχογραφίες ναών, σε φορητές εικόνες και στα πολεμικά τους λάβαρα, με ανάλογες παραστάσεις της , που φέρουν την επωνυμία «Παναγία η Νικοποιός (: αυτή που πετυχαίνει νίκες, η Νικήτρια)».
Η σημαντικότερη και πλέον τιμώμενη απ’ τις σωζόμενες βυζαντινές εικόνες τής Παναγίας Νικοποιού βρίσκεται στον καθεδρικό ναό του Αγίου Μάρκου Βενετίας. Η εικόνα αυτή φυλαγόταν έως την άλωση της Κωνσταντινούπολης απ’ τους Φράγκους (έτος 1204), στο ομώνυμό της παρεκκλήσι του Ιερού Παλατίου. Τότε απήχθηκε απ’ τους ασεβείς «Σταυροφόρους» και μεταφέρθηκε ως λάφυρο πολέμου στη Βενετία.

Η Παναγία του Καζάν.
Προστάτις του Ρωσικού Στρατού.

Σήμερα η Θεοτόκος εξακολουθεί να είναι η προστάτις και Στρατηγός όλου του Ελληνικού Στρατού. Παράλληλα όμως και ειδικότερα, το Πεζικό έχει προστάτη του τον άγιο Γεώργιο,  το Πυροβολικό την αγία Βαρβάρα, το Ναυτικό τον άγιο Νικόλαο και η Αεροπορία τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. Αντίστοιχα, ο Στρατός της ομόδοξής μας Ρωσίας έχει προστάτιδα εικόνα κι έμβλημα στις σημαίες του την ιδιότυπη (ρωσικής επινόησης) απεικόνιση της «Παναγίας του Καζάν».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου