Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Εορταστικές εκδηλώσεις της 99ης επετείου απελευθέρωσης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό. Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011.

Ο ναός του Αγίου Μηνά στην Καστοριά,
ανήμερα της εορτής του. 11-11-2011.
Η 99η επέτειος απελευθέρωσης της Πόλης της Καστοριάς από τον τουρκικό ζυγό (11/11/1912 – 11/11/2011) εορτάστηκε με τις παρακάτω αναφερόμενες λαμπρές εκδηλώσεις:
Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, παραμονή της επετείου, ώρα 18.00, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μηνά Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και χοροστάτησε, και από τους Σεβασμιοτάτους Μητροπολίτες, Διδυμοτείχου - Ορεστιάδος και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό και Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ.
Οι πιστοί αναμένουν τη λιτάνευση της εικόνας
του Αγίου Μηνά στο προαύλιο του ναού.
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου, ανήμερα της επετείου, από ώρα 7.00 έως 11.00 π.μ, τελέστηκε Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό Ναό του Πολιούχου Αγίου Μηνά, με προεξάρχοντα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό και με τη συμμετοχή του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόμου και του Ποιμενάρχη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ. Μετά τη Θεία Λειτουργία έγινε Λιτάνευση της θαυματουργού ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά και των Τιμίων Λειψάνων Αυτού, προς τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Ακολούθως τελέστηκε επίσημη Δοξολογία στον ίδιο ναό, και αμέσως μετά, ώρα 12.00, πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Μ. Αλεξάνδρου παρέλαση, μπροστά από τις Αρχές και το λαό της Πόλης.
Οι σημαιοφόροι των σχολείων
 της Καστοριάς έξω απ' το ναό.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώρα 17.00 κι εξής, έγιναν κατά σειρά: α) Πανηγυρικός μεθέορτος Εσπερινός και Παρακλητικός Κανόνας προς τιμήν του Αγίου Μηνά. β) Μεταφορά της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Μηνά, εν πομπή, από τον ιερό Μητροπολιτικό Ναό στον ιερό Ναό Αγίου Μηνά, με την συνοδεία της Στρατιωτικής Μουσικής της 15ης Ταξιαρχίας και Πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές στολές. γ) Λαμπαδηδρομία στις πλατείες και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. δ) Η 14η Συνάντηση Χορωδιών, ώρα 21.00, στο Αμφιθέατρο του Δημοτικού Μπαϊρακτάρειου Ωδείου Καστοριάς – περιοχή Χλόη.
Σημειωτέον, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διήμερων εορταστικών εκδηλώσεων ο καιρός ήταν βροχερός και ψυχρός.

 
Οι απόγονοι των Μακεδονομάχων μας

Νέοι με παραδοσιακές ενδυμασίες
μεταφέρουν την εικόνα του αγίου Μηνά.



















Η εξέδρα με τους επίσημους κατά την παρέλαση.


Μαθητές παρελαύνοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου