Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Καστοριάς. Επιδίωξη του Βουλευτή κ. Ζήση Τζηκαλάγια.

Το ορυχείο Νικελίου στην Ιεροπηγή Καστοριάς.
Ο Νομός Καστοριάς έχει μεγάλο και ποικίλο ορυκτό πλούτο. Στο υπέδαφός του υπάρχουν πολύτιμα μεταλλεύματα, τα οποία παραμένουν μέχρι σήμερα θαμμένα κι αναξιοποίητα. Την αξιοποίηση αυτών των μεταλλευμάτων ζήτησε προσφάτως απ’ την Κυβέρνηση ο Βουλευτής Ν. Δ. Καστοριάς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, με την κατάθεση της παρακάτω σχετικής Ερώτησής του προς τον αρμόδιο Υπουργό:
ΕΡΩΤΗΣΗ (αρ. πρωτ. 1277-1/11/2011)
Προς: Τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
ΘΕΜΑ: Εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού πλούτου που διαθέτει ο Νομός Καστοριάς.
Το λατομείο μαρμάρου στον Γέρμα.
Ο Νομός Καστοριάς διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο. Σήμερα γίνεται εκμετάλλευση νικελίου στην Ιεροπηγή από τη ΛΑΡΚΟ και μαρμάρου στην τοποθεσία «Περιστέρα» του Γέρμα από ιδιωτική επιχείρηση. Άφθονο μάρμαρο υπάρχει και στις τοποθεσίες «Πάσχος» και «Μελίσσι» του Γέρμα, λιγνίτης εξορυσσόταν στον Γάβρο των Κορεστείων τη δεκαετία του 60΄, μεταλλείο χαλκού λειτουργούσε η «Ελληνική Εταιρία Χημικών» στον Απόσκεπο τη δεκαετία του 30΄, ορυχείο ασφάλτου εντοπίστηκε στον Πολυάνεμο στη θέση «Κάρβουνο» τη δεκαετία του 20΄, καθώς και ορυχείο σιδήρου στους Μανιάκους λειτουργούσε από τους Γάλλους κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (σώζονται οι στοές εξόρυξης και τα βαγονέτα τους). Τέλος, επισημαίνω τις ανακοινώσεις του καθηγητή της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ζεληλίδη Αβράαμ, για ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων πετρελαίου στην περιοχή μεταξύ Επταχωρίου και Πενταλόφου.
Το βουνό των Μανιάκων με το μετάλλευμα σιδήρου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου σας, τί μεταλλεύματα διαθέτει η περιοχή μας σε δυνητικά εκμεταλλεύσιμες ποσότητες;
2. Ποιές πολιτικές σκοπεύετε να εφαρμόσετε για άμεση εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Ν. Καστοριάς;
        Ο ερωτών βουλευτής
         Ζήσης Τζηκαλάγιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου