Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Σχεδιαστικές απεικονίσεις της Καστοριάς, απ’ τη ζωγράφο Σούζαν Χαβιάρα.

Η Καστοριά είναι μια μικρή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, που διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και μεγάλο μνημειακό πλούτο. Το μαγευτικό της «πορτραίτο» το φιλοτέχνησε άριστα, κατά το έτος 1940, ο διακεκριμένος λογοτέχνης Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος κι έχει ως ακολούθως:
«Ένα θαυμάσιο κύπελλο ακυμάντων νερών, στεφανωμένο ολόγυρα από γραφικά βουνά, γεμάτα δροσερά χωριουδάκια, τεχνουργημένο εξακόσια μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Μια γλώσσα στεριάς που μπαίνει βαθιά μέσα στο κύπελλο τούτο και καταλήγει σε κομψό ανασήκωμα, σ’ ένα λόφο πλασμένο για την πιο μακάρια αναπόληση. Και στο στενότερο μέρος της γλώσσας αυτής, ανάμεσα στην υπόλοιπη στεργιά και το λόφο, πενήντα μέτρα στο ψηλότερο σημείο της, απάνω από τα νερά της λίμνης , χτισμένη μια πολιτεία, που παρ’ όλο το ξανάνιωμά της, διατηρεί απείραχτο, γνήσιο και γεμάτο πραγματικό περιεχόμενο το μεσαιωνικό χαρακτήρα της.


Η κ. Σούζαν Χαβιάρα.
 Η βλάστηση είναι οργιαστική, πανύψηλα δέντρα διαγράφουν αναπαυτικά σχήματα ολόγυρα στην ακρογιαλιά. Οι λόφοι γύρω πρασινίζουν, τα σπίτια της πολιτείας με τους ξύλινους σκεπαστούς εξώστες και τις σκιερές αυλές ή με τις βεράντες και τα μπαλκόνια του σύγχρονου ρυθμού, ανθίζουν και φεγγοβολούν σε απίστευτη ποικιλία χρωμάτων».
Οι προαναφερόμενες φυσικές και οικιστικές ομορφιές της Καστοριάς προσέλκυαν ανέκαθεν και προσελκύουν πολλούς και ποικίλους καλλιτέχνες, οι οποίοι, αναλόγως, τις φωτογραφίζουν, τις σχεδιάζουν και τις ζωγραφίζουν. Στους καλλιτέχνες αυτούς περιλαμβάνεται και η Βελγίδα (Φλαμανδή) ζωγράφος - υδατογράφος Suzanne Elsermans - Chaviaras / Σούζαν Χαβιάρα, που ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Η κ. Χαβιάρα ζωγράφισε επιτυχώς με πενάκι και σινική μελάνη επάνω σε χαρτί αρκετά τοπία και αρχοντικά της Καστοριάς. Τα έργα της αυτά τα εκτύπωσε ως καλαίσθητα και συλλεκτικά επιστολικά δελτάρια (καρτ – ποστάλ) η εταιρεία Art & Creation (Τέχνη και Δημιουργία), για λογαριασμό του Καστοριανού φιλότεχνου κ. Αργυράκη Παύλου, ο οποίος και τα διαθέτει στο κατάστημα τουριστικών δώρων που διατηρεί στην Καστοριά. Δέκα απ’ τα εν λόγω επιστολικά δελτάρια παρουσιάζονται εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου