Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Επίσκεψη στο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής, Φλαμουριάς Βοΐου. Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012.

 
Ο ναός της Αγίας Παρασκευής, Φλαμουριάς.
Οι ευσεβείς Δυτικομακεδόνες αγαπούν και τιμούν ιδιαίτερα, απ’ τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους, την μεγαλομάρτυρα αγία Παρασκευή. Επ’ ονόματι αυτής έχουν κτίσει πολλούς ιερούς ναούς και στο σεπτό πρόσωπό της έχουν αφιερώσει αρκετά φημισμένα μοναστήρια. Ένα απ’ τα εν λόγω μοναστήρια βρίσκεται στο εγκαταλειμμένο χωριό Φλαμουριά (Δομαβίστι) Βοΐου Κοζάνης και πιο συγκεκριμένα, νοτίως του χωριού Νάματα, στη δυτική πλευρά του όρους Άσκιο ή Σινιάτσικο (υψ. 2.111 μ.).
Η αναφερόμενη ιερά μονή της Αγίας Παρασκευής Φλαμουριάς ιδρύθηκε κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πριν το έτος 1362. Ο υπάρχων ωραίος ναός της οικοδομήθηκε περί το έτος 1600 και είναι ρυθμού μονόκλιτης θολωτής βασιλικής με τρούλο. Εντός του έχει ένα ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του 17ου αιώνα και υπέροχες τοιχογραφίες της ίδιας εποχής, οι οποίες είναι έργα αγιογράφων απ’ το Λινοτόπι του Γράμμου. Ο ναός και η Μονή πανηγυρίζουν κάθε χρόνο την 26η Ιουλίου, ημέρα που εορτάζει η προστάτις τους οσιομάρτυς Παρασκευή.
Η μνημειακή είσοδος του μοναστηριού.
Ο γράφων Γιώργος Αλεξίου θαυμάζω κι αγαπώ ιδιαίτερα το εν λόγω παλαίφατο μοναστήρι, που βρίσκεται πλησίον του χωριού μου Γέρμα Καστοριάς, και το επισκέπτομαι συχνά. Το ίδιο έπραξα και χθες, Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012. Το απόγευμα της αναφερόμενης ημέρας, παραμονή(ς) του εορτασμού της αγίας Παρασκευής, ώρα 5.00, έφυγα από την Καστοριά με κατεύθυνση προς το χωριό Σισάνι Κοζάνης. Αφού ταξίδεψα με το αυτοκίνητό μου περί τα 20 λεπτά της ώρας, έφτασα στη γέφυρα του Πελεκάνου κι έστριψα προς το Σισάνι. Σε απόσταση 2 χιλιομέτρων συνάντησα δεξιά και πήρα την οδό προς το υπόψη Μοναστήρι, όπου έφτασα στις 5.30 μ.μ.. Εκεί παρακολούθησα, μαζί με πολλούς χριστιανούς της γύρω περιοχής, τον προεόρτιο Εσπερινό της αγίας Παρασκευής, κι έβγαλα αρκετές φωτογραφίες της Μονής. Μερικές απ’ αυτές τις φωτογραφίες επισυνάπτω στο παρόν κείμενο.
Τοιχογραφία της αγίας Παρασκευής στο ναό της μονής.







Ο Γιώργος Αλεξίου στο καθολικό της Μονής.

Το τέμπλο του ναού (17ος αιών).




Η Πλατυτέρα στην κόγχη του Ιερού.

Ο Χριστός Παντοκράτορας, στον τρούλο του ναού.

Ο Χριστός ως ο Μεγάλης Βουλής Άγγελος.

Ο Χριστός στον τύπο του Εμμανουήλ


Η γιαγιά Αντιγόνη
στο ναό της Αγίας Παρασκευής.



Το Ηγουμενείο, το Αρχονταρίκι
και τα κελιά των Μοναχών.



Άποψη της όμορφης περιοχής
όπου είναι κτισμένο το μοναστήρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου