Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Το υπέροχο Ενυδρείο της Καστοριάς

Μεγάλο ψάρι σε προθήκη του Ενυδρείου
   Το πρωί της Τρίτης 3 Ιουλίου 2012, ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε στην Καστοριά τα εγκαίνια  ενός νέου, σύγχρονου και καταπληκτικού ενυδρείου. Το εν λόγω ενυδρείο βρίσκεται στην είσοδο της πόλης Καστοριάς, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο του Δήμου της  και συστεγάζεται με το «Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Στο ενημερωτικό φυλλάδιο που διανέμεται στους επισκέπτες του Ενυδρείου αναφέρονται τα εξής  περί αυτού:
«Με σεβασμό στην ακρίβεια της γνώσης, φιλοξενούμε στο παρόν Ενυδρείο της Καστοριάς αυτόχθονα και ενδημικά ψάρια και οργανισμούς των γλυκών νερών (ποταμών, λιμνών) της Ελλάδος. Υπόσχεση μας είναι να ακούσουμε τα ερωτήματα της νέας γενιάς και να δώσουμε τις ανάλογες απαντήσεις. Θεωρούμε υποχρέωση μας να μετατρέψουμε τα εν λόγω ερωτήματα σε μια νέα γνώση, με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου - λιμνών - ποταμών. Πρόκειται για ένα ενυδρείο, που αναπαριστώντας μεσογειακά λιμναία και ποτάμια οικοσυστήματα με σύγχρονο τρόπο, προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα για μικρούς και μεγάλους, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την πληροφόρηση του κοινού, σχετικά με την ποικιλότητα των ειδών και των βιοτόπων τους. Αρπάξτε την ευκαιρία και περιηγηθείτε στις λίμνες και τα ποτάμια της Ελλάδας μαζί μας».
Η έμπρόσθια όψη του Ενυδρείου
Το ενυδρείο της Καστοριάς λειτουργεί και  δέχεται το κοινό καθημερινώς από την Τρίτη έως και την Κυριακή, και τις ημέρες των αργιών, από ώρα 09.00 έως ώρα 17.00.



Παιδιά παρατηρούν τα ψάρια









Καστοριανό "καράβι" (βάρκα) στο Ενυδρείο

Αναπαράσταση προϊστορικής λιμναίας κατοικίας του Δισπηλιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου