Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Το βιβλίο «Η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Σιάπκας Καστανιάς Σερβίων», έκδοση 2012.

Το παρουσιαζόμενο βιβλίο του κ. Μπέλλου.
Ένα καλαίσθητο και πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τον εύγλωττο τίτλο «Η Σταυροπηγιακή Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Σιάπκας Καστανιάς Σερβίων» εκδόθηκε προσφάτως από τον Δήμο Σερβίων - Βελβεντού. Πρόκειται για τη Β΄ έκδοση του βιβλίου αυτού (επανέκδοσή του), που είναι πληρέστερη απ' την Α΄ τοιαύτη, η οποία είχε γίνει κατά το έτος 1989 στην Κοζάνη. Συγγραφέας του είναι ο γνωστός εκπαιδευτικός – δημοσιολόγος κ. Αναστάσιος Ζ. Μπέλλος, που κατάγεται από την εύανδρο Γαλατινή Κοζάνης.
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κυκλοφόρησε δε και διατέθηκε στο κοινό την 28η Ιουνίου 2012, ημέρα που η Α.Θ.Π. επισκέφτηκε τον ιστορικό Δήμο Σερβίων – Βελβεντού. Το προλογίζουν, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος και ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασίλειος Κωνσταντόπουλος Το εμπροσθόφυλλό του (η όψη του) κοσμείται από μία υπέροχη φωτογραφία τής θεματικής του ιεράς μονής, ενώ το οπισθόφυλλο έχει μία φωτογραφία του γραφικού χωριού Καστανιά Σερβίων, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται.
Το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, Σιάπκας Σερβίων.
Ο δόκιμος συγγραφέας του βιβλίου κ. Αναστάσιος Ζ. Μπέλλος παρουσιάζει σ’ αυτό με τη γλαφυρή πένα του και με φωτογραφίες και σχεδιαγράμματα, την ερατεινή τοποθεσία της υπόψη ιεράς μονής, την πολυκύμαντη ιστορία της, το καθολικό και τα κειμήλιά της, καθώς και την ανεκτίμητη προσφορά αυτής στους χριστιανούς της γύρω περιοχής.
Συμπερασματικώς, το εξεταζόμενο πόνημα του κ. Αναστασίου Μπέλλου είναι ένα σπουδαίο βιβλίο εκκλησιαστικού, αλλά κι εθνικού περιεχομένου, που πρέπει να αναγνωσθεί απ’ όλους τους ευσεβείς και φιλίστορες Δυτικομακεδόνες και γενικότερα απ’ όλους τους ενδιαφερόμενους Έλληνες.
Η παλαιά είσοδος στη Μονή της Σιάπκας.
Σημείωση: Η Μονή του Αγίου Αντωνίου Σιάπκας πανηγυρίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
(Βιβλιοπαρουσίαση: Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Το όμορφο χωριό Καστανιά Σερβίων.

Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου Σερβίων, 11ος αιών.

Το περίφημο φαράγγι των Σερβίων.

Η γέφυρα των Σερβίων στον ποταμό Αλιάκμονα.

Άποψη της Καστανιάς Σερβίων.
.
Ο ναός των Αγίων Θεοδώρων στο χωριό Καστανιά.

Άλλη άποψη του ναού Αγίου Δημητρίου Σερβίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου