Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ της κατά Χριστόν νομοθεσίας. Έκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Καστορίας, έτ. 2009.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς.
Βιβλιοπαρουσίαση

Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, (1296 – 1359), είναι ένας μεγάλος άγιος της Εκκλησίας μας, ο οποίος πρωτοαναγνωρίστηκε και τιμήθηκε ως άγιος στην Καστοριά, περί τα μέσα του 14ου αιώνα. Το 2009 συμπληρώθηκαν 650 έτη από την οσιακή κοίμηση του αγίου Γρηγορίου και στα πλαίσια αυτής της επετείου, η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς εξέδωσε ένα σημαντικό σύγγραμμά του με τη μορφή βιβλιδαρίου, που το διένειμε δωρεάν στους πιστούς. Το εν λόγω σύγγραμμα φέρει τον τίτλο «Δεκάλογος της κατά Χριστόν νομοθεσίας» και παρουσιάζει επιτυχώς τον Δεκάλογο του Μωϋσή (: τις 10 Εντολές της Παλαιάς Διαθήκης) «αναμορφωμένον» όμως κι ερμηνευμένον από τον ίδιο τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά, με βάση την Καινή Διαθήκη και τους αγίους Πατέρες της Εκκλησίας μας
Το παρουσιαζόμενο βιβλίο.
Οι 10 Εντολές του Κυρίου, οι παρουσιαζόμενες απ’ τον άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά με τη νέα χριστιανική τους διατύπωση, είναι οι εξής:
1)    «Κύριος ο Θεός σου Κύριος είς εστιν…» (Δευτερ. 6, 4. Μάρκ. 12, 29).
2)    «Ου ποιήσεις παν ομοίωμα, όσα εν τω ουρανώ άνω…(Εξόδ. 20, 4).
3)    «Ου λήψη το όνομα Κυρίου του Θεού σου επί ματαίω» (Εξόδ. 20, 7).
4)    Μία ημέρα της εβδομάδος που λέγεται Κυριακή (Αποκ. 1, 10).
5)    «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου» (Εξόδ. 20, 12).
6)    «Ου πορνεύσεις» (Εξόδ. 20, 13).
7)    «Ου φονεύσεις» (Εξόδ. 20, 15).
8)    «Ου κλέψεις» (Εξόδ. 20, 14).
9)    «Ου συκοφαντήσεις» (Εξόδ. 20, 16).
10) «Ουκ επιθυμήσεις τι των του πλησίον σου» (Εξόδ. 20, 17).
Το μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας,
όπου εορτάζεται ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς.
Το προαναφερόμενο βιβλιδάριο «Ο Δεκάλογος», που εξέδωσε η Ιερά μητρόπολη Καστοριάς πριν 3 έτη, είναι ένα καλαίσθητο έντυπο 16 σελίδων. Στην εμπρόσθια όψη του έχει μία βυζαντινή εικόνα του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Ο κατατοπιστικός Πρόλογός του είναι γραμμένος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ. Το περιλαμβανόμενο κείμενο του Δεκαλόγου είναι αποδοσμένο στη νεοελληνική γλώσσα από τον έγκριτο Καστοριανό θεολόγο κ. Ευάγγελο Λέκκο. Στις τελευταίες σελίδες του έχει καταχωρημένον τον συνοπτικό Βίο του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, του οποίου η μνήμη τιμάται από την τοπική μας Εκκλησία δύο φορές το χρόνο: Τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών (κινητή εορτή) με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου πόλεως Καστοριάς, και την 14η Νοεμβρίου με αγρυπνία στο βυζαντινό μοναστήρι της Παναγίας Μαυριώτισσας.

Ο ναός των Αγίων Τριών στην Καστοριά.
Έχει τοιχογραφία του αγίου Γρηγορίου, έτ. 1402.



Ο ναός Αγίου Γεωργίου του Βουνού στην Καστοριά.
Έχει τοιχογραφία του αγίου Γρηγορίου Παλαμά.

Το οπισθόφυλλο
του εξεταζόμενου βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου