Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» έτους 2013.

Το εμπροσθόφυλλο του Ημερολογίου.
Στις αρχές Οκτωβρίου 2012 εκδόθηκε στην Κοζάνη και κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα ο 8ος τόμος του εξαίρετου «Δυτικομακεδονικού Ημερολογίου», έτους 2013. Εκδότης του είναι ο άριστος Θεολόγος και Διοικητικός υπάλληλος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης κ. Ζήσης Αν. Μπέλλος, που κατάγεται από την κωμόπολη Γαλατινή Βοΐου. Το εν λόγω «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» αποτελεί συνέχεια και διαδοχή του «Ημερολογίου Κοζάνης», που εξέδιδε επιτυχώς επί σειρά πολλών ετών κι έως το 1995, ο γνωστός εκπαιδευτικός, συγγραφέας και δημοσιολόγος κ. Αναστάσιος  Μπέλλος, πατέρας του προαναφερόμενου κ. Ζήση Μπέλλου.  
Ο εξεταζόμενος καλαίσθητος τόμος του «Ημερολογίου», έτους 2013, έχει 80 σελίδες και περιλαμβάνει, όπως και οι προηγούμενοί του, αξιόλογα κείμενα εθνικού, εκκλησιαστικού, ιστορικού, λαογραφικού και περιβαλλοντικού περιεχομένου, διανθισμένα με ανάλογες φωτογραφίες, τα οποία (κείμενα) συνέγραψαν σπουδαίοι άνθρωποι του πνεύματος, κυρίως Δυτικομακεδόνες. Περιλαμβάνει επίσης καταγραφές των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν στη Δυτική Μακεδονία κατά το παρελθόν έτος 2012, όπως ήταν (είναι) η επίσημη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου στα Σέρβια, στην Κοζάνη και στην Καστοριά, καθώς και οι πολλές κι ενδιαφέρουσες επετειακές εκδηλώσεις των 100 ετών από την απελευθέρωση της Μακεδονίας απ’ τον τουρκικό ζυγό (1912 – 2012). Τέλος, έχει καταχωρημένες στις σελίδες του και αρκετές άλλες πληροφορίες, που σίγουρα είναι χρήσιμες κι ενδιαφέρουν όλους τους αναγνώστες του.
Συμπερασματικώς, το παρουσιαζόμενο «Δυτικομακεδονικόν Ημερολόγιον» έτους 2013, του θεολόγου κ. Ζήση Αν. Μπέλλου, είναι ένα Ανθολόγιο σημαντικών κειμένων και μία παράθεση σπουδαίων γεγονότων του 2012, είναι ένας άμβωνας πνευματικής κι εθνικής προσφοράς στον ευγενή λαό της Δυτικής Μακεδονίας.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου