Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι λίμνες των Πρεσπών και η ιχθυοπανίδα τους.

Κείμενα: Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. www.spp.gr
Η πλωτή γέφυρα προς το νησάκι του Αγίου Αχιλλείου
στη Μικρή Πρέσπα.

Η περιοχή της Πρέσπας.
Η ελληνική Πρέσπα βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία. Την ευρύτερη περιοχή της Πρέσπας τη μοιράζονται τρεις χώρες: η Ελλάδα, η Αλβανία και η Π.Γ.Δ.Μ. Όταν λέμε Πρέσπα εννοούμε την περιοχή που περιλαμβάνει τις δύο λίμνες, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, καθώς και την ευρύτερη λεκάνη αυτών, που εκτείνεται έως τις κορυφές των βουνών. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα ανήκει στην Ελλάδα, εκτός από ένα μικρό τμήμα της, στα νότια, που ανήκει στην Αλβανία. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι τρεις χώρες με το μεγαλύτερο μέρος αυτής να ανήκει στην Π.Γ.Δ.Μ. Το 2000, με κοινή Διακήρυξη των πρωθυπουργών των τριών χωρών, δημιουργήθηκε το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, το οποίο στοχεύει στην προστασία των οικολογικών αξιών της περιοχής, στην ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στην προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας των τοπικών κοινοτήτων και των τριών χωρών. Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτέλεσε την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια.
Άποψη της περιοχής Πρεσπών.
Ο υγρότοπος των Πρεσπών.
Ο πλούσιος υγρότοπος των Πρεσπών περιλαμβάνει δύο από τις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης, εξαιρετική βιοποικιλότητα, πάρα πολλά σπάνια είδη πουλιών και ζώων, πολλές ενδημικές μορφές ζωής, μοναδικό τοπίο, τα μνημεία και τους οικισμούς του. Ο υγρότοπος αυτός  έχει κατοχυρωθεί στο μυαλό χιλιάδων ανθρώπων ως ένας από τους κύριους τόπους για την προστασία των πουλιών και της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και ως ένας σημαντικός χώρος της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς.
Για το λόγο αυτό η Πρέσπα είναι από τις λίγες περιοχές που προστατεύονται από τόσους πολλούς εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς νόμους και συμβάσεις. Σε όλη τη λεκάνη των Πρεσπών υπάρχουν 4 Εθνικά Πάρκα και αρκετές περιοχές προστατευόμενες από διεθνείς συνθήκες. Όσον αφορά στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, η Μικρή Πρέσπα έχει ανακηρυχτεί από το 1974 και ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας στο πλαίσιο της σύμβασης Ραμσάρ.
Η ιχθυοπανίδα των Πρεσπών.
Τα ενδημικά ψάρια των Πρεσπών.
Οι ψαρόβαρκες στις ακρολιμνιές, τα απλωμένα δίχτυα στις προβλήτες, τα τσιρόνια στα κάρβουνα και οι μαυρόασπρες φωτογραφίες ψαράδων στις τοπικές ταβέρνες είναι μόνο μερικές από τις πρώτες εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης στα ψαροχώρια των Πρεσπών, οι onoiες μαρτυρούν ότι τα ψάρια και η αλιεία συνιστούν ίσως τον πυρήνα του πολιτισμού τους. Εκείνο όμως που δεν είναι άμεσα αντιληπτό, ούτε ευρέως γνωστό, είναι ότι τα ψάρια των Πρεσπών αποτελούν μία από τις σημαντικότερες πτυχές της σπάνιας βιοποικιλότητας τής περιοχής. Συγκεκριμένα, στις λίμνες των Πρεσπών έχουν παρατηρηθεί 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννιά είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται σχεδόν μόνο εδώ και πουθενά αλλού στον κόσμο. Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει κατατάξει τις Πρέσπες ανάμεσα στους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο.
Εδώ, πιο κάτω, παρουσιάζονται τα εννέα ενδημικά ψάρια των Πρεσπών.
Ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Αχιλλείου (10ος αιών)
στο ομώνυμο νησάκι της Μικρής Πρέσπας.


Άποψη της Μικρής Πρέσπας.

Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου
στο βυζαντινό ναό Αγίου Γερμανού Πρεσπών.

Το γραφικό χωριό Μικρολίμνη
στη Μικρή Πρέσπα.

Προβλήτα(ς)  και δύο νησάκια στη Μικρή Πρέσπα.

Μνημείο ήρωα αεροπόρου μας,
που έπεσε υπέρ πατρίδος στην Πρέσπα.

Χορευτική εκδήλωση στο Λαιμό Πρεσπών.

Τοιχογραφία λιμνήσιας βάρκας
σε ναό της γειτονικής Καστοριάς (16ος αιών).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου