Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013

Η μαθητική κατασκήνωση της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, το καλοκαίρι του 1990.


Το μοναστήρι της Παναγιάς στην Κλεισούρα Καστοριάς.
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΙΣ: ΖΩΗ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗΣ
«Ιδού δή τί καλόν ή τί τερπνόν άλλ' ή τό κατοικείν αδελφούς άμα»
ο αθάνατος και αδιάψευστος αυτός λόγος του ιερού ψαλμωδού τελεία εφαρμογή και επαλήθευσι βρίσκει ασφαλώς μέσα στον ιερό χώρο της Μοναστικής ζωής. Όμως ένας μικρός κόσμος εκατόν είκοσι περίπου παιδιών εγεύθηκαν την αξία αυτού του ψαλμικού στίχου με τον τρόπο τής κατασκηνωτικής ζωής μέσα σε Μοναστικά κτίρια. Όσοι έζησαν ένα δωδεκαήμερο σ’ αυτό το περιβάλλον, ή όσοι επισκέφθηκαν το Μοναστήρι του Γενεθλίου τής Θεοτόκου τής Κλεισούρας εκείνες τις ημέρες, διεπίστωσαν και είπαν:
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας
στο μοναστήρι της Κλεισούρας.
«Ιδού, τί είναι καλλίτερο και ωραιότερο, τίποτ’ άλλο, από το να κατοικούν τα πνευματικά αδέλφια μαζί»
Εξήντα τέσσερις μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου κατά την πρώτη Κατασκηνωτική περίοδο, και άλλα τόσα κορίτσια κατά την δεύτερη, από την Καστοριά και διάφορα χωριά της Μητροπολιτικής μας περιφερείας έλαβαν μέρος εφέτος στην Κατασκήνωσι της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, κατά την περίοδο από 23 Ιουλίου μέχρι 3 Αυγούστου και από 16 έως 27 Αυγούστου (των θηλέων). Η κατασκήνωσις έγινε στην Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου, Κλεισούρας. Αρχηγός, μετά τον Σωτήρα μας Χριστό και την Υπεραγία Θεοτόκο, ο αιδεσιμώτατος Ιερέας π. Γεώργιος Καράτζιος, εφημέριος Δισπηλιού. Υπαρχηγοί ο αιδεσιμώτατος Ιερέας π. Δημήτριος Λεβέντης, εφημέριος Κάτω Νεστορίου, και ό λογιώτατος Διδάσκαλος και δόκιμος συγγραφέας κ. Γεώργιος Αλεξίου.
«Με χαρά και με τραγούδι - ή με ψαλμωδία και προσευχή» ήταν ανάμικτες όλες οι εκδηλώσεις μας στην Κατασκήνωσί μας. Ιδιαίτερα το κάθε γεύμα έδινε σ’ όλους μας την ευκαιρία να διαπιστώσωμε και να διατρανώσωμε τον πνευματικό μας σύνδεσμο. 
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Καστορίας
Γρηγόριος ο Γ΄ (1933 - 1996).
Ευκαιρία να ενισχύσωμε όχι μόνο τις σωματικές, αλλά και τις πνευματικές μας δυνάμεις. Και, φυσικά, αφορμή, για να ζητήσωμε την ευλογία του Κυρίου, στην υλική μας τροφή, και να τον ευχαριστήσωμε, για τις πλούσιες δωρεές Του. Αλήθεια, πόσο όμορφο είναι να αισθάνεσαι σε κάθε στιγμή ότι βρίσκεσαι μέσα στην αγάπη του Θεού! Τότε ευχαρίστως εφαρμόζεις την προτροπή του αποστόλου Παύλου! «Είτε εσθίετε, είτε πίνετε, είτε τι ποιείτε, πάντα εις δόξαν Θεού ποιείτε» (Α΄ Κορ. Ι΄ 31).
Ο δάσκαλος Γ. Αλεξίου ομιλών
προς τα στελέχη και τους μαθητές της κατασκήνωσης.
Στα δεξιά, ο τότε Μητροπολίτης Καστοριάς
Γρηγόριος ο Γ΄ (1933 - 1996).
Στην κατασκήνωσι συμπαραστάθηκε με όλη την αγάπη του και πατρική του στοργή ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγιορείτης Ιερομόναχος π. Νεκτάριος Στεργίου-Σιμωνοπετρίτης, και ο μοναχός π. Βασίλειος Λαυριώτης. Επίσης ο Σύλλογος των απανταχού Κλεισουριέων «Άγιος Μάρκος», ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κλεισούρας κ. Γεώργιος Γκαλίτσας, ο πρόεδρος του χωριού κ. Γεώργιος Λιγκανάρης, και όλοι οι Κλεισουριείς, περιέβαλαν την κατασκήνωσι με πολλή και θερμή αγάπη. Ιδιαιτέρως πρέπει να τονίσωμε την ολοπρόθυμη και άγρυπνη συμπαράστασι του αιδεσιμωτάτου Ιερέως π. Νικολάου Γκίκαρνα, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κλεισούρας, και της πρεσβυτέρας του, καθώς και του π. Νικολάου Μήτρα, Εφημερίου του Iερού Ναού Αγίου Νικολάου Κλεισούρας.
Πάνω απ' όλα, σε όλους αισθητή η παρουσία της Παναγίας μας. Κάτω από την σκέπη Της, μέσα στη φωλιά της Ιεράς Μονής της Κλεισούρας.
Τεύχος του περιοδικού "Βυζαντινά Σήμαντρα".
(Δημοσίευμα του περιοδικού «Βυζαντινά Σήμαντρα» της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς, τεύχος αριθμ. 35/1990. Το κείμενο εγράφη πιθανότατα απ' τον τότε Μητροπολίτη Καστοριάς Γρηγόριο τον Γ΄).
Ο ενοριακός ναός του Αγίου Δημητρίου
και το μνημείο του ολοκαυτώματος της Κλεισούρας.

Φθινοπωρινή άποψη του μοναστηριού της Κλεισούρας.

Ο πρώην και ο νυν Μητροπολίτης Καστοριάς
συνομιλούντες.

Η είσοδος στην ιερά μονή
Γενεθλίου της Θεοτόκου, Κλεισούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου