Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ενοριακός ναός της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Κορομηλιά Καστοριάς. Εορτάζει το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013.



Πολύτιμος Σταυρός αγιασμού στην Κορομηλιά.


Το χωριό Κορομηλιά του Νομού Καστοριάς απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα απ’ την Πρωτεύουσα του Νομού, την πανέμορφη Καστοριά. Το χωριό αυτό είναι ένας δυναμικός οικισμός 500 κατοίκων, περίπου, που διαθέτει έναν μεγαλοπρεπή ενοριακό ναό, πολλές σύγχρονες οικίες, ευρύχωρες πλατείες, λαμπρά μνημεία, ωραία αλσύλλια και ασφαλτοστρωμένους δρόμους.
Ο αναφερόμενος ενοριακός ναός του χωριού κτίστηκε πριν λίγα χρόνια στη θέση παλαιότερου ναού, του οποίου κατέχει τα πολύτιμα κειμήλια. Είναι αφιερωμένος στην Ύψωση του Τιμίου Σταυρού κι εορτάζει, φυσικά, στις 14 Σεπτεμβρίου. Την ημέρα αυτή τελείται εντός του Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία παρευρίσκονται οι Πολιτικοί και Στρατιωτικοί Αξιωματούχοι της Καστοριάς, καθώς και πάμπολλοι ευσεβείς Χριστιανοί, απ’ όλη τη γύρω περιοχή. Μετά την εν λόγω πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Κορομηλιάς «Η Τραπεζούντα» παραθέτει στο προαύλιο της Εκκλησίας νηστίσιμο παραδοσιακό ποντιακό γεύμα, προς όλους τους παρευρισκόμενους Χριστιανούς.
Οι συμπαθείς κάτοικοι της Κορομηλιάς κατάγονται απ’ τη μαρτυρική περιοχή Τραπεζούντας του αλησμόνητου Πόντου. Ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία και με την κατεργασία κι εμπορία των γουναρικών. Όλοι ανεξαίρετα κοσμούνται από πλήθος αρετών. Διακρίνονται για τη μεγάλη φιλοπατρία τους, τη έντονη θεοσέβεια, την υπευθυνότητα, την εργατικότητα, την ευθύτητα και το άδολο του χαρακτήρα, κ.ά. Διακρίνονται επίσης για τη μεγάλη αγάπη και το μεγάλο σεβασμό που τρέφουν προς την οικεία Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου, την οποίαν επισκέπτονται πολλάκις, λειτουργούνται εκεί τακτικά κι επιθυμούν διακαώς και αγωνίζονται για την επανασύσταση κι επαναλειτουργία της.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου)
 Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
στον ναό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού,
της Κορομηλιάς.







Ιερή Ακολουθία Υψώσεως Τιμίου Σταυρού
στον ενοριακό ναό της Κορομηλιάς.
















Το όμορφο χωριό Κορομηλιά Καστοριάς.


















Ο Αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γιοβανόπουλος
που μαρτύρησε στην Κορομηλιά το 1905.














Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ
μοιράζει αντίδωρο στον ιερό ναό της Κορομηλιάς.














Δεξίωση με νηστήσιμα εδέσματα
στο προαύλιο του ενοριακού ναού Κορομηλιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου