Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ομιλία του καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Πάνου Τσολάκη για το κτίριο και την ιστορία του Ορφανοτροφείου Καστοριάς. 12 Οκτωβρίου 2013.



Ο καθηγητής κ. Πάνος Τσολάκης ομιλών.
Το βράδυ του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου 2013, ώρα 19.00 κ. εξ., παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καστοριάς μία ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη έρευνα (: ερευνητική εργασία), που αφορούσε το Εθνικό Οικοτροφείο και Ορφανοτροφείο Καστοριάς. Την εν λόγω έρευνα παρουσίασε ο διενεργήσας αυτήν κ. Πάνος Τσολάκης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, ο οποίος είναι Καστοριανός.
Ο κ Τσολάκης ομίλησε με γλαφυρότητα για την ανέγερση και την αρχιτεκτονική εξέλιξη του σημαντικού αυτού Οικοτροφείου - Ορφανοτροφείου (: του κτιρίου του), καθώς και για την ενδιαφέρουσα ιστορία τού ίδιου Οικοτροφείου - Ορφανοτροφείου ως θεσμού. Είπε συγκεκριμένα, ότι το υπόψη μεγαλοπρεπές οίκημα εκτίσθη από τον Καστοριανό έμπορο κι εθνικό ευεργέτη Μπετλή περί το έτος 1730, ανέφερε δε και τους απογόνους και κληρονόμους τού αναφερόμενου Μπετλή, που υπήρξαν σημαίνοντα πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής ιστορίας. Ανέφερε επίσης και τη εκατονταετή χρήση του κτιρίου, αρχικά ως Εθνικό Οικοτροφείο και αργότερα ως Ορφανοτροφείο.
Την εξεταζόμενη εμπεριστατωμένη ομιλία του κ. Πάνου Τσολάκη παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή κι έκδηλο ενδιαφέρον, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου – Μισκία, η Σχολική Σύμβουλος Π.Ε. Καστοριάς κ. Αλίκη Καζνταρίδου, ο δημοφιλής υποψήφιος Δήμαρχος Καστοριάς κ. Γιάννης Τσακιρίδης, και πάρα πολλοί άλλοι κάτοικοι της προαναφερόμενης πόλης και της περιοχής της.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου).
Το ακροατήριο στην ομιλία του κ. Τσολάκη.

Ο κ. Τσολάκης και η Αντιδήμαρχος κ. Μισκία.

Ο δημοφιλής κ. Γιάννης Τσακιρίδης.

Η κ. Αλίκη Καζνταρίδου.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου