Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Ο εορτασμός του Μακεδονικού Αγώνα στο χωριό Μελάς Καστοριάς. Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013.

Η προτομή του Παύλου Μελά στο χωριό Μελάς Καστοριάς.
    Η 109η επέτειος της έναρξης του Μακεδονικού Αγώνα (1904 – 1913) εορτάστηκε φέτος σε ολόκληρη τη Βόρειο Ελλάδα κατά την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013. Στο Νομό Καστοριάς επίκεντρο του εορτασμού ήταν, όπως πάντα, το χωριό Μελάς Κορεστείων, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904 έπεσε για την Μακεδονία ο πρωτομάρτυρας του προαναφερόμενου Εθνικού Αγώνα Παύλος Μελάς.
    Το πρωί της εν λόγω Κυριακής, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τέλεσε στον ενοριακό ναό του Αγίου Ευσταθίου Μελά Κορεστείων Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ανάλογο θρησκευτικό μνημόσυνο υπέρ του ήρωα Παύλου Μελά και των πεσόντων συμπολεμιστών του. Ακολούθως, ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ και η ιερατική συνοδεία του, οι παρευρισκόμενοι πολιτικοί, στρατιωτικοί και λοιποί αξιωματούχοι και οι απλοί πολίτες, συγκεντρώθηκαν εμπρός στην προτομή του Παύλου Μελά. Εκεί τελέστηκε επιμνημόσυνη Δέηση απ’ τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καστοριάς, υπέρ όλων των πεσόντων Μακεδονομάχων.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ τελεί
το μνημόσυνο του Παύλου Μελά στο ναό Αγίου Ευσταθίου,
του χωριού Μελάς Καστοριάς.
   Μετά την επιμνημόσυνη Δέηση, απαγγέλθηκαν δύο σχετικά ποιήματα από μία μαθήτρια του Δημοτικού Σχολείου Νέου Οικισμού Κορεστείων και από έναν απόγονο Μακεδονομάχου, αντίστοιχα. Κατόπιν, ο συνταξιούχος δάσκαλος και Διευθυντής του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς κ. Χρυσόστομος Παπασταύρος εκφώνησε τον καθιερωμένο επίκαιρο Πανηγυρικό λόγο. Ακολούθως κατέθεσαν τιμητικούς στεφάνους στην προτομή του ήρωα Παύλου Μελά οι παρευρισκόμενοι αξιωματούχοι του κράτους μας, καθώς και οι εκπρόσωποι πατριωτικών οργανώσεων και συλλόγων της περιοχής. Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή κι αμέσως μετά εψάλη απ’ όλους τους παρόντες ο Εθνικός μας Ύμνος. Στο τέλος, οι μετέχοντες στον εθνικό εορτασμό επισκέφτηκαν την οικία, όπου φονεύτηκε από Τούρκους στρατιώτες ο Παύλος Μελάς.
   Μετά τη λήξη του περιγραφόμενου εορτασμού, μερικοί γενναιόφρονες Καστοριανοί – όχι βεβαίως οι επίσημοι - μετέβησαν στο διπλανό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, όπου είναι θαμμένοι 17 ήρωες στρατιώτες μας, άξιοι επίγονοι του Παύλου Μελά, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους για την πατρίδα στα γύρω βουνά κατά την 11η και τη 12η Αυγούστου 1949, άναψαν μελισσοκέρι στους σεπτούς τάφους τους και προσευχήθηκαν για την ανάπαυση των ψυχών τους.
(Γιώργος Τ. Αλεξίου).

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ τελεί επιμνημόσυνη
Δέηση εμπρός στην προτομή του Παύλου Μελά.



Απόγονος μακεδονομάχου απαγγέλει ποίημα.




Μαθητές Δημ. Σχολείου στο χώρο του  εορτασμού.

Κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Παύλου Μελά.







Ο Γιώργος Αλεξίου προσκυνητής
στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Μελά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου