Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Ο άγιος Τριαντάφυλλος, ο νεομάρτυς (+ 1680). Ο ιερός ναός του στο Δρυόβουνο Κοζάνης.

Α) Ο μαρτυρικός βίος του αγίου Τριαντάφυλλου.
Κείμενο: Σοφία Γουριώτη
Εικονίσεις: Ευγενία Γουριώτη

  
Ο άγιος Τριαντάφυλλος

Στίχοι.
Τριαντάφυλλος ωράθη ρόδον νέον,
Ερυθροβαφέν τη ροή των αιμάτων.


     Ο άγιος Τριαντάφυλλος γεννήθηκε το 1662 στο χωριό Ζαγορά του Πηλίου. Οι γονείς του ήταν θεοσεβείς και από νωρίς έμαθαν στο γιο τους να πιστεύει στον Θεό και να ζει σύμφωνα με το θέλημά Του. Από μικρός, ο Τριαντάφυλλος πήγαινε στην εκκλησία με χαρά και συνήθιζε να βοηθάει τον ιερέα ή τον ψάλτη του χωριού, με μεγάλη επιμέλεια. Είχε ιδιαίτερη αγάπη στην Παναγία μας και στον άγιο Γεώργιο και πολλές φορές προσευχόταν σ’ αυτούς, για να του απαλύνουν τον πόνο, στις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Σύντομα, οι γονείς του πέθαναν και ο νεαρός Τριαντάφυλλος έμεινε μόνος κι ορφανός. Τότε, για να μπορέσει να επιβιώσει, έψαξε να βρει μία δουλειά κι ένας καπετάνιος τον πήρε για ναύτη στο πλοίο του. Αυτό το πλοίο έκανε ταξίδια σε όλο το βόρειο Αιγαίο, μεταφέροντας εμπορεύματα από τον ένα τόπο στον άλλον. Αρκετές φορές, οι ναύτες, πολλοί από αυτούς και Τούρκοι, συμπεριφέρονταν καλά στον Άγιο, άλλοτε όμως του μιλούσαν σκληρά και τον κορόιδευαν, επειδή ήταν θεοσεβής. Όμως ο Τριαντάφυλλος δεν έχανε το θάρρος του, μα συνέχιζε να προσεύχεται με περισσότερη θέρμη και να ελπίζει μόνο στον Θεό.
   Κάποτε, το εμπορικό πλοίο ταξίδεψε ως το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης κι εκεί αγκυροβόλησε. Τότε, κάποιοι Τούρκοι από την παρέα του Αγίου, βρήκαν διάφορες αφορμές και μάλωσαν μαζί του. Για να τον εκδικηθούν λοιπόν, πήγαν αμέσως στον επίτροπο του Σουλτάνου, τον Μουσταφά πασά και τον συκοφάντησαν πως τάχα, ενώ αποφάσισε να γίνει μουσουλμάνος, κατόπιν άλλαξε γνώμη και δεν παραδεχόταν την υπόσχεση που έδωσε, προσβάλλοντας, έτσι, την πίστη του Μωάμεθ. Εκείνον τον καιρό, όποιος επιθυμούσε να γίνει μουσουλμάνος και μετά άλλαζε απόφαση, θεωρούνταν προδότης και οι Αγαρηνοί τον φυλάκιζαν και τον βασάνιζαν, μέχρι να τον θανατώσουν ή να τον κάνουν μωαμεθανό.
   
Ο άγιος Τριαντάφυλλος ως παιδί,
ανάμεσα στους ευσεβείς γονείς του.
Με αυτήν την ψεύτικη κατηγορία ο νεομάρτυς Τριαντάφυλλος, συνελήφθη και οδηγήθηκε στον πασά. Εκείνος τον πρόσταξε ν’ αρνηθεί τη χριστιανική πίστη, για να γλυτώσει τις τιμωρίες που έμελλε να πάθει. Αλλά ο Άγιος ομολόγησε γενναία: Τον αληθινό Θεό και Σωτήρα μου Ιησού Χριστό, ποτέ δε θα δεχτώ να τον απαρνηθώ!

    Τότε οι Αγαρηνοί έδειραν τον μάρτυρα και του έκαναν διάφορα άλλα βασανιστήρια, προκειμένου να τον τουρκέψουν. Βλέποντας, όμως, το θάρρος και τη σταθερή πίστη που είχε, κατάλαβαν πως δεν θα τον έπειθαν να γίνει μουσουλμάνος. Γι’ αυτό, τον οδήγησαν στον ιππόδρομο της Κωνσταντινούπολης, εκεί όπου χιλιάδες Χριστιανοί μαρτύρησαν κι έχυσαν το αίμα τους για τη δόξα του Θεού, και τον αποκεφάλισαν, σε ηλικία 18 ετών. Ήταν τότε Αύγουστος του 1680. Τρεις αιώνες αργότερα, στη Ζαγορά, χτίστηκε ιερός ναός προς τιμήν του Αγίου νεομάρτυρα Τριαντάφυλλου και η μνήμη του εορτάζεται από την Εκκλησία μας, κάθε χρόνο στις 8 Αυγούστου.

  Β) Ο ιερός ναός του αγίου Τριαντάφυλλου στο Δρυόβουνο Κοζάνης.
   Στο μικρό χωριό Δρυόβουνο, που βρίσκεται στην επαρχία Βοΐου του νομού Κοζάνης, υπάρχουν και λειτουργούν δύο φημισμένες ιερές μονές. Η αρχαιότερη απ’ αυτές τις μονές είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (εκτίσθη το έτος 1592) και η άλλη στο Γενέσιον της Θεοτόκου (χρονολογείται στον 19ο αιώνα). Στο ίδιο χωριό υπάρχει επίσης και ο λεγόμενος Λόφος του Γολγοθά, που έχει στην κορυφή του το ομώνυμο Προσκύνημα. Το εν λόγω Προσκύνημα απαρτίζεται από έναν τρισυπόστατο ναό, που είναι αφιερωμένος: α) στον άγιο Λογγίνο τον εκατόνταρχο, β) στον νεομάρτυρα Τριαντάφυλλο και γ) στην αγία Ελισάβετ τη Θαυματουργό, και (απαρτίζεται) από ένα υπαίθριο πλάτωμα, όπου είναι κατασκευασμένοι τρεις μεγάλοι Σταυροί και όπου γίνεται κάθε χρόνο τη Μεγάλη Παρασκευή η τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου.
  
Το όμορφο χωριό Ζαγορά Πηλίου,
ιδιαίτερη πατρίδα του αγίου Τριαντάφυλλου.
Ο αναφερόμενος ιερός ναός του αγίου Τριαντάφυλλου πανηγυρίζει στις 8 Αυγούστου, ημέρα που εορτάζει ο πάτρωνάς του άγιος. Το πρόγραμμα τού πανηγυρικού εορτασμού του έχει ως ακολούθως:

   α) Το εσπέρας της 7ης Αυγούστου, ώρα 7.30 μ.μ. γίνεται Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός.
   β) Το πρωί της 8ης Αυγούστου, ανήμερα της εορτής, τελείται Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας.
   Τις προαναφερόμενες ιερές τελετές και Ακολουθίες προς τιμήν του αγίου Τριαντάφυλλου παρακολουθούν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από το Δρυόβουνο και από τα γειτονικά του χωριά Γέρμα και Βογατσικό. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών ευλαβούνται ιδιαίτερα τον άγιο Τριαντάφυλλο, αρκετοί δε εξ αυτών φέρουν ως βαπτιστικό τους το τίμιο όνομά του.


Γ) Απολυτίκιον του αγίου Τριανταφύλλου.
Ήχος γ΄. Θείας Πίστεως.
Θείας πίστεως έχων την χάριν, χαίρων ήθλησας ανδρειοφρόνως, Νεομάρτυς Χριστού Τριαντάφυλλε. Όθεν ως ρόδον ευφραίνεις ηδύπνευστον, την Εκκλησίαν τη θεία αθλήσει σου. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.
  
Γιώργος Τ. Αλεξίου.
Οι Τούρκοι συλλαμβάνουν
τον άγιο Τριαντάφυλλο.

Ο  Τούρκος δήμιος αποκεφαλίζει
τον άγιο Τριαντάφυλλο.

Το όμορφο χωριό Δρυόβουνο Κοζάνης.
Άποψη από το ναό του Αγίου Τριαντάφυλλου.

Η ιερά μονή μεταμόρφωσης του Σωτήρος
στο Δρυόβουνο Κοζάνης.



Το χωριό  Δρυόβουνο
και ο Λόφος του Γολγοθά (εντός του κύκλου),

Ο Σταυρός του Χριστού
στο Λόφο του Γολγοθά.

Ο λαμπρός ναός του Αγίου Τριαντάφυλλου
στο Λόφο του Γολγοθά, Δρυόβουνου.

Η ευσεβής κ. Αντιγόνη Τριαντάφυλλου Αλεξίου
κάτω από τον Σταυρό του Κυρίου
στο Λόφο του Γολγοθά, Δρυόβουνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου