Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Λαϊκό ιστόρημα της Καστοριάς: Το αποκαλυπτικό όραμα ενός ταπεινού βοσκού

Άνθρωπος υποχείριο του διαβόλου.
Τοιχογραφία στον Άγιο Αθανάσιο Μελισσοτόπου
Καστοριάς. 19ος αιών.
 “Άνθρωπος διαβολεμένος,
  γάιδαρος σαμαρωμένος”
     Λαϊκή παροιμία.

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε σε κάποιο βουνό ένας ταπεινός βοσκός, ο οποίος είχε μοναδική του περιουσία και αποκλειστική του συντροφιά τα λίγα πρόβατα που του είχαν αφήσει ως κληρονομιά οι φτωχοί κτηνοτρόφοι γονείς του. Ο βοσκός αυτός σπανίως κατέβαινε στο χωριό του και πιο σπάνια συναντούσε άλλους ανθρώπους και γι’ αυτό είχε παραμείνει ανέγγιχτος, αλώβητος και ανεπηρέαστος από την αμαρτία και την κακία του κόσμου.
Μια ημέρα ανέβηκε στο υπόψη βουνό και συνάντησε τον αναφερόμενο βοσκό ένας ευσεβής συγγενής του, ο οποίος τον προέτρεψε και τον έπεισε να μεταβεί την επόμενη Κυριακή στην εκκλησία του χωριού τους για να λειτουργηθεί, καθότι έως τότε ήταν αλειτούργητος. Πράγματι, όταν ήρθε η Κυριακή ο “πτωχός τω πνεύματι” βοσκός πήγε στην εκκλησία κάθισε σε ένα στασίδι και παρακολουθούσε με περιέργεια και προσοχή την τέλεση της Θείας Λειτουργίας. Ξαφνικά του συνέβη το εξής καταπληκτικό γεγονός. Άνοιξαν τα μάτια της ψυχής και του σώματός του και είδε έντρομος όλους τους χωρικούς που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ναό να έχουν επάνω στην πλάτη τους από ένα γαϊδουρινό σαμάρι, σαν να ήταν υποζύγια. Παρατήρησε επίσης με έκπληξη και ικανοποίηση, ότι ο μόνος που δεν είχε σαμάρι στην πλάτη ήταν ο ίδιος ο εαυτός του.
Κατόπιν, και πριν προλάβει να συνέλθει απ’ αυτό το αποκαλυπτικό όραμα, είδε τον ιερέα του ναού, που εκείνη τη στιγμή εξερχόταν απ’ το Άγιο Βήμα, να κουβαλάει στην πλάτη του δύο σαμάρια!. Όταν αντίκρισε και αυτό το συνταρακτικό θέαμα ο “καθαρός τη καρδία” βοσκός τρόμαξε πολύ και βγήκε τρέχοντας από το ναό. Κατά την έξοδό του συνάντησε 2-3 χωρικούς, οι οποίοι τον ρώτησαν γιατί φεύγει από την εκκλησία πανικοβλημένος και τότε αυτός τους είπε: “διότι όλοι οι συγχωριανοί μας κουβαλούν στην πλάτη τους από ένα σαμάρι (της αμαρτίας) και ο παπάς μας κουβαλάει δύο!”…
ΥΓ. Το συμπέρασμα και το ηθικό δίδαγμα απ’ το Ιστόρημα θα τα εξάγει ο αναγνώστης του.

Σημείωση: Το παρουσιαζόμενο Ιστόρημα το κατέγραψε ο Γ.Τ.Α. στο χωριό ο Γέρμας Καστοριάς, τον Ιούλιο του 2014.

Σαμάρι. Η φωτογραφία ελήφθη απ' το Διαδίκτυο.

Ανάξιοι Κληρικοί και Μοναχοί οδηγούνται στην Κόλαση.
Τοιχογραφία στον Άγιο Αθανάσιο Μελισσοτόπου, 19ος αι.


Φιλάρεσκη εμπαίζεται από τους δαίμονες.
Τοιχογραφία στον Πρόδρομο Απόζαρι, 18ος αιών.


Η αγία Μαρίνα δαμάζει και διώκει τους δαίμονες.

Ο άγιος Γεώργιος φονεύει τον δράκοντα,
τη συμβολική μορφή της αμαρτίας.
Υπέροχο γλυπτό της Ναταλίας Μελά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου