Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Η δεύτερη οικοδόμηση ναού του Αγίου Χριστοφόρου στην Κορησό Καστοριάς.

Ο άγιος Χριστοφόρος σκέπει την Κορησό.
Σύνθεση Γ.Τ.Α.
Η Κορησός είναι ένα από τα μεγαλύτερα και δυναμικότερα χωριά του νομού Καστοριάς. Οι κάτοικοί της διακρίνονται, ήδη απ’ τους αρχαίους χρόνους, για την ευγένεια του χαρακτήρα τους, τη μεγάλη φιλοπατρία και την έντονη θρησκευτικότητά τους. Ένδειξη και πιστοποίηση αυτών των αρετών τους αποτελεί η παρουσία στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας δύο αγίων καταγόμενων από την Κορησό, του οσίου Διονυσίου (1316 – 1390) κτίτορα της ομώνυμής του Μονής τού Αγίου Όρους, καθώς και του αυταδέλφου του αγίου Θεοδοσίου (+ 1390), Μητροπολίτου Τραπεζούντας του Πόντου.
Στην περιοχή της Κορησού, εντός και πέριξ του οικισμού της, υπήρχαν κατά τη βυζαντινή εποχή αξιόλογοι ναοί και σημαντικά εξωκκλήσια. Ένα από τα εξωκκλήσια αυτά ήταν του Αγίου Χριστοφόρου και βρισκόταν 2 – 3 χιλιόμετρα περίπου ΝΔ του σημερινού οικισμού της, στην περιοχή που φέρει έκτοτε την ονομασία Χριστοφόρος. Το εκκλησάκι αυτό καταστράφηκε ολοσχερώς κατά την τουρκοκρατία, σε αναπλήρωσή του δε οι ευσεβείς Κορησιώτες, κατόπιν ανάλογης πρωτοβουλίας του κ. Αναστασίου Κυριακίδη, ανήγειραν προσφάτως (έτη 2012 – 2015) στην ίδια τοποθεσία το εδώ παρουσιαζόμενο νέο ξωκλήσι του Αγίου Χριστοφόρου. Άξιος ο μισθός των κτητόρων του κατοίκων της Κορησού.
Το νεόκτιστο ξωκκλήσι του αγίου Χριστοφόρου
στην Κορησό.
Σημειωτέον, ότι μέρος των τιμίων λειψάνων τοy μεγαλομάρτυρα αγίου Χριστοφόρου βρίσκεται στην πλησιόχωρη τής Κορησού ιερά μονή Αγίων Αναργύρων, Μελισσοτόπου Καστοριάς.

Απολυτίκιον αγίου Χριστοφόρου. + 9 Μαΐου.
Στολαίς ταις εξ αίματος, ωραϊζόμενος, Κυρίω παρίστασαι, τω Βασιλεί ουρανών, Χριστοφόρε αοίδιμε, όθεν συν ασωμάτων και Μαρτύρων χορείαις, άδεις τη τρισαγίω, και φρικτή μελωδία, διό ταις ικεσίαις ταις σαις, σώζε τους δούλους σου.

Βλέπε για τον άγιο Διονύσιο τον εκ Κορησού:

http://fos-kastoria.blogspot.gr/2013/11/blog-post_16.html

Ο άγιος Χριστοφόρος.
Τοιχογραφία στη Λιθιά Καστοριάς,
έτ. 1850.

Το ξωκκλήσι του αγίου Χριστοφόρου, Κορησού.
Άλλη άποψή του.

Η τοποθεσία "Χριστοφόρος" Κορησού.

Ο άγιος Χριστοφόρος και ένας Ιεράρχης.
Εικόνα στα Κορέστεια Καστοριάς.

Ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου, Κορησού.
Η κόγχη του Ιερού, εξωτερική της άποψη.


Ο όσιος Διονύσιος ο εκ Κορησού.


Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου
στην Κορησό Καστοριάς.


Ο άγιος Χριστοφόρος.

Ο εθνομάρτυρας Αρχιμανδρίτης
Άνθιμος Γιοβανόπουλος (+1905).
Κορησιώτης εκ μητρός.


Ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου στην Κορησό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου