Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

Το άλσος των άρκευθων {: κέδρων} στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς Καστοριάς.

“Αινείτε τον Κύριον…τα όρη και πάντες οι βουνοί,
ξύλα καρποφόρα και πάσαι κέδροι…”(Ψαλμ. 148).
Εικόνα του αγίου Νικολάου κι ένας κέδρος.
(Η εφέστια εικόνα του μοναστηριού).

Η ιερά μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς Καστοριάς είναι κτισμένη από το έτος 1716 σε ένα θαυμάσιο πλάτωμα του υψηλού όρους "Αγία Τριάδα" (υψ. 1383 μ.) που υπέρκειται του χωριού «Κορομηλιά», και που έχει πανοραμική θέα προς το οροπέδιο της Μεσοποταμίας και την οροσειρά της Πίνδου.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας η αναφερόμενη ιερά μονή ήταν μία λαμπρή έπαλξη του Ελληνισμού στην Άνω Μακεδονία και γι’ αυτό στις 8 Μαρτίου του έτους 1905 την πυρπόλησαν οι Βούλγαροι Κομιτατζήδες και φόνευσαν τον Ηγούμενό της Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γιοβανόπουλο και τον Μοναχό Δαμιανό Τόσκο.
Γύρω απ’ το αναφερόμενο ιστορικό μοναστήρι υπάρχουν πυκνά δάση βελανιδιάς, καθώς κι ένα άλσος άρκευθων (: είδος κέδρων), που βρίσκεται στην ανατολική του πλευρά και σε απόσταση 200 μ. περίπου μακριά απ’ τον περίβολό του. Το άλσος αυτό αποτελεί μια «βορειοευρωπαϊκή πινελιά» στον «φυσικό καμβά» της καστοριανής υπαίθρου κι ελκύει, με το βραχύ ύψος και την αειθαλότητα των δέντρων και των θάμνων του, την προσοχή των προσκυνητών του μοναστηριού και των φυσιολατρών, οι οποίοι το επισκέπτονται τακτικά, το παρατηρούν, το θαυμάζουν, το αγαπούν και το προστατεύουν.

Εδώ παρατίθενται μερικές φωτογραφίες απ’ το θεματικό άλσος των άρκευθων κι απ’ το πλησίστιό του μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.
  (Γιώργος Τ. Αλεξίου).

Άρκευθοι του εξεταζόμενου άλσους.

Άποψη της ιεράς μονής από το άλσος των άρκευθων.










Μερική άποψη της ιεράς μονής.

¨Όμορφο δάσος βελανιδιάς βορείως του μοναστηριού.


Άποψη του άλσους των άρκευθων.


Λειμώνες της ιεράς μονής Αγίου Νικολάου.


Κελιά της ιεράς μονής
και το μνημείο των εθνομαρτύρων της



Μοναχικός άρκευθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου