Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο στο Βίτσι πεσόντων στρατιωτών μας κατά τον Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946-49). Κυριακή 28 Αυγούστου 2016

Άποψη του χώρου του μνημείου Βιτσίου
 κατά την εθνικοθρησκευτική εκδήλωση.
Γράφει ο Γιώργος Αλεξίου

Την Κυριακή 28 Αυγούστου 2016 τελέστηκε στην κορυφή του όρους Βίτσι (υψ. 2128 μ.) το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των χιλιάδων ηρωικών ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, Αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν για την Πατρίδα κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946-1949). Την εν λόγω σεπτή εκδήλωση παρακολούθησαν με θρησκευτική κατάνυξη, εθνικό παλμό κι έντονο ενθουσιασμό 2 – 3 χιλιάδες λεοντόκαρδοι Πατριώτες, που κατέφθασαν εκεί από κάθε γωνιά της Ελλάδος. Όλοι αυτοί οι πολυάριθμοι επισκέπτες – προσκυνητές ήλθαν στο υπόψη αιματοβαμμένο βουνό της Καστοριάς, για ν’ αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα γενναία παλικάρια μας, που θυσίασαν τη ζωή τους στην ακριτική Ορεστίδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία της πατρίδας μας, πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες και τους λοιπούς θιασώτες της καθολικώς απαξιωμένης πλέον «Δικτατορίας του Προλεταριάτου». Μεταξύ των εν λόγω επισκεπτών – προσκυνητών ήταν και πολλά τέκνα ηρώων στρατιωτών περιόδου 1946 - 1949, οι οποίοι πολέμησαν με αυτοθυσία στο Βίτσι και τον Γράμμο εναντίον των αφρόνων ανταρτών. Ήταν επίσης ο καστοριανός ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός, και αρκετοί Στρατηγοί και άλλοι Αξιωματικοί ε.α.
Ο ναός μνήμης της αποτομής της κεφαλής
του αγίου Ιωάννου Προδρόμου.
Πανηγυρίζει την 29η Αυγούστου.
Η παρουσιαζόμενη εθνικοθρησκευτική εκδήλωση άρχισε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, καθώς και του ιερού μνημοσύνου των πεσόντων ανδρών του εθνικού μας Στρατού, στον εκεί υπάρχοντα και κατ’ αυτήν και την επομένη ημέρα πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή (+ 29 Αυγούστου, μνήμη αποτομής της τιμίας κεφαλής Ιωάννου Βαπτιστού). Συνεχίστηκε (η εκδήλωση) με Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ των πεσόντων στρατιωτών μας από έναν απλό και ταπεινό ιερέα και με σχετική ομιλία του Υποστράτηγου ε.α κ. Ηλία Τζωρτζόπουλου. Έκλεισε δε (η εκδήλωση) με την κατάθεση πολλών στεφάνων δάφνης στο επιτόπιο επιβλητικό Μνημείο και με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, και βεβαίως με την υπόσχεση όλων όσων παρευρεθήκαμε σ’ αυτήν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και θα τιμούμε εσαεί τους ήρωες πεσόντες Στρατιώτες περιόδου 1946-1949, στους οποίους η Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα η Μακεδονία, οφείλει τη σωτηρία της απ’ τα νύχια του Κομμουνισμού, και στους οποίους οφείλουμε όλοι τη μεταπολεμική πρόοδο κι ευημερία μας.
Το εθνικό μνημείο του Βιτσίου
κατά το εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο.
Κλείνοντας την περιγραφή τής εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης που έγινε στην κορυφή του Βιτσίου την 28 Αυγούστου 2016, σημειώνουμε, ότι οργανώθηκε απ’ την Πανελλήνια Ένωση των Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού μας, και πιο συγκεκριμένα, απ’ το τοπικό παράρτημα Καστοριάς, του οποίου προΐσταται ο Υποστράτηγος ε.α κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, και ότι ήταν (η εκδήλωση) άκρως επιτυχής.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Στο Προσκλητήριο των Πεσόντων Στρατιωτών μας αναφέρθηκε ο παρακάτω αριθμός αυτών:
1)      Πεσόντες Αξιωματικοί και οπλίτες των Εθνικών μας Δυνάμεων στις μάχες Βιτσίου και Γράμμου κατά την διετία 1948 – 1949.
Αξιωματικοί Στρατού ξηράς: ….. 291
Οπλίτες Στρατού Ξηράς: ….. 4.504
Αξιωματικοί Αεροπορίας: ….. 8
Οπλίτες Αεροπορίας: ….. 1
Αξιωματικοί και οπλίτες Χωροφυλακής: ….. 25
Συνολο: ….. 4.829
2)      Πεσόντες άνδρες των Εθνικών μας Δυνάμεων καθ’ όλη την περίοδο του Συμμοριτοπόλεμου:
Αξιωματικοί Στρατού: ….. 1.198
Οπλίτες Στρατού: ….. 14. 871
Αξιωματικοί Αεροπορίας: ….. 38
Οπλίτες Αεροπορίας: ….. 6
Αξιωματικοί Χωροφυλακής: ….. 125
Οπλίτες Χωροφυλακής: ….. 1.500
Σύνολο πεσόντων: ….. 17.738

Οι σύνναοι άγιοι, Ιωάννης ο Πρόδρομος
και άγιος Γεώργιος ο Ελευθερωτής
στο ναό του Βιτσίου.
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των πεσόντων γενναίων Στρατιωτών μας κατά τον καταστροφικό Ανταρτοπόλεμο κι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Ο ιερός ναός του Τιμίου Προδρόμου
και το αιματοβαμμένο όρος Μάγκοβιτς.
Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της περιγραφόμενης εθνικής εκδήλωσης ακούστηκαν έντονες διαμαρτυρίες και συνθήματα κατά του κόμματος της Ν.Δ. και της εκεί παρευρισκόμενης βουλευτού Ν.Δ. Καστοριάς κ. Μαρίας Αντωνίου. Όπως δήλωσαν πολλοί απ’ τους διαμαρτυρόμενους και αγανακτισμένους πολίτες, οι αποδοκιμασίες και τα συνθήματα εκτοξεύτηκαν κατά του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, επειδή κατά την πολυετή περίοδο που αυτό κυβερνούσε τη χώρα μας ανέχτηκε τους ιθύνοντες του λεγόμενου «Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης (sic)» Γράμμου, που ανήκει στη Βουλή των Ελλήνων και χρηματοδοτείται απ’ το υστέρημα τού δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού, να οργανώνουν και να πραγματοποιούν στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του δαπανηρές φιλοξενίες “συντρόφων” και ανιστόρητες ομιλίες τους σε ελάχιστο ακροατήριο.
Ο όσιος Παΐσιος ο αγιορείτης, που υπήρξε
 γενναίος στρατιώτης κατά τον Ανταρτοπόλεμο.
Εικόνα του στο ναό του Βιτσίου.

Ο υποστράτηγος ε.α κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος,
που ήταν ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση.

Ένας απλός και ταπεινός ιερέας της Καστοριάς
τελεί το μνημόσυνο των πεσόντων στρατιωτών μας.
Άριστοι πατριώτες από την Καστοριά
παρόντες στο Μνημόσυνο  του Βιτσίου.

Ο Συνταγματάρχης ε.α. των ΛΟΚ κ. Πλάτων Συναδινός
ομιλεί για την κατάληψη του Βιτσίου απ' τη Μονάδα του 

(Α΄ Μοίρα Καταδρομών) κατά το έτος 1948.


Το θρυλικό Μάγκοβιτς.

Άξιος Μοναχός παρών στην εκδήλωση.

Ο δάσκαλος Γιώργος Αλεξίου
εμπρός στο εθνικό Μνημείο του Βιτσίου.

Ο καστοριανός ευρωβουλευτής κ. Ελευθέριος Συναδινός
μετά την κατάθεση στεφάνου του στο Μνημείο Βιτσίου.




Αναμνηστική φωτογραφία
με απογόνους Μακεδονομάχων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου