Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η τοιχογραφία της Ανάληψης του Χριστού στο ναό Αγίου Αθανασίου Γέρμα Καστοριάς (17ος αιών).

Η παρουσιαζόμενη τοιχογραφία της Ανάληψης
του Χριστού (17ος αιών;), Γέρμα Καστοριάς.
Στο αέτωμα τού ανατολικού τοίχου του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου Γέρμα Καστοριάς, επάνω απ’ την κεντρική κόγχη του, βρίσκεται εικονογραφημένη η πολυπρόσωπη σύνθεση της Ανάληψης του Κυρίου . Στην κορυφή της εν λόγω σκηνής, που έχει τριγωνικό σχήμα, εικονίζεται ο Χριστός καθισμένος σε ουράνιο δίσκο και περιβαλλόμενος από τρίχρωμη θεϊκή «Δόξα» (τρεις ομόκεντροι κυκλικοί δακτύλιοι, συμβολικοί του Τριαδικού Θεού), που την ανυψώνουν στους ουρανούς δύο ιπτάμενοι άγγελοι. Ο αναλαμβανόμενος Κύριος φοράει λευκόχρωμο χιτώνα και γαλάζιο ιμάτιο. Με τα δύο Του χέρια ευλογεί αριστερά και δεξιά τα συνεικονιζόμενα άγια Πρόσωπα και δι’ αυτών όλον τον κόσμο.
Κάτω ακριβώς απ’ τον Ιησού Χριστό, στο κέντρο της περιγραφόμενης σκηνής κι εν μέσω σχηματοποιημένων βουνών και δέντρων ελιάς, είναι ζωγραφισμένος ένας λευκοφορεμένος άγγελος με κλειστά φτερά. Ο άγγελος αυτός κρατάει στη δεξιά του παλάμη αναπτυγμένο ειλητάριο, έχει δε υψωμένο το αριστερό του χέρι και δείχνει τον αναχωρούντα Χριστό στους Δώδεκα Αποστόλους, oι οποίοι στέκουν ανά έξι εκατέρωθέν Του, συγκεντρωμένοι σε δύο ημιχόρια, που έχουν επικεφαλής τους πρωτοκορυφαίους Μαθητές Πέτρο και Παύλο, αντίστοιχα.
Οι τοιχογραφίες στον ανατολικό τοίχο του ναού
Αγίου Αθανασίου Γέρμα, όπου και η παρουσιαζόμενη
τοιχογραφία της Ανάληψης.
Ο δημιουργός των τοιχογραφιών του υπόψη ναού ήταν μάλλον ένας νεαρός και άπειρος ζωγράφος, βιαστικός στην εκτέλεση (κακοπληρωμένος;) και πιθανόν γηγενής Λοσνιτσιώτης. Τα υπόψη έργα του έχουν σχεδιαστικές αδυναμίες. Οι μορφές των εικονιζόμενων αγίων είναι σχηματοποιημένες και ξηρές, τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους σκληρά και τα μέλη του σώματος τους δυσανάλογα. Η πτυχολογία των ενδυμάτων τους είναι γραμμική και ασύμμετρη, οι δε χρωματισμοί τους είναι έντονοι, αλλ’ όμως και αρκετά αρμονικοί.

Ο εξοχικός ναός Αγίου Αθανασίου Γέρμα Καστοριάς.
17ος αιών (;).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Για τον εξοχικό ναό του Αγίου Αθανασίου Γέρμα Καστοριάς βλέπε:
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxhZGViMTk1MnxneDozYTY0NmMyOWIzMDRkODQ2

Εικονίδιο της Αναλήψεως του Κυρίου
στον ενοριακό ναό του Γέρμα (18ος αιών).


Το όμορφο χωριό "Ο Γέρμας" Καστοριάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου