Κυριακή 27 Αυγούστου 2017

Το μνημόσυνο των πεσόντων στρατιωτών μας στο Βίτσι. Κυριακή 27-Αυγούστου-2017.

Γράφει ο Γιώργος Αλεξίου, έφ. Υπολοχαγός (ΠΒ).

Άριστοι πατριώτες παρακολουθούν
την επιμνημόσυνη Δέηση μπροστά
στο Μνημείο Βιτσίου.
Την Κυριακή 27 Αυγούστου 2017 τελέστηκε στην κορυφή του όρους Βίτσι το καθιερωμένο εθνικοθρησκευτικό μνημόσυνο των χιλιάδων γενναίων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών μας, Αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν για την Πατρίδα κατά τον επάρατο Ανταρτοπόλεμο (έτη 1946-1949). Η εν λόγω εθνική και θρησκευτική εκδήλωση οργανώθηκε απ’ την Πανελλήνια Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού μας, και πιο συγκεκριμένα, απ’ το τοπικό παράρτημα Καστοριάς, του οποίου προΐσταται ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, υπήρξε δε απόλυτα επιτυχής. Τα διάφορα στάδια της υπόψη εκδήλωσης ήταν κατά συνοπτική παρουσίαση τα εξής:
Το πρωί της αναφερόμενης Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία και θρησκευτικό μνημόσυνο στον εκεί υπάρχοντα ιερό ναό, που είναι συναφιερωμένος στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και στον άγιο Γεώργιο τον Ελευθερωτή. Ο ναός αυτός ανεγέρθηκε εις μνήμην και προς τιμήν των ηρώων στρατιωτών μας που πολέμησαν κι έπεσαν υπέρ πατρίδος στο αναφερόμενο βουνό κατά τη χρονική περίοδο 1946 – 1949, εορτάζει δε (ο ναός) την Τρίτη 29 Αυγούστου 2017.
Ο ναός του Τιμίου Προδρόμου στο Βίτσι.
Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι παρευρισκόμενοι γενναιόψυχοι Έλληνες κι Ελληνίδες που προσήλθαν στο υπόψη αιματοβαμμένο βουνό της Καστοριάς για ν’ αποτίσουν ελάχιστο φόρο τιμής στα γενναία παλικάρια μας, τα οποία έπεσαν στην ακριτική Ορεστίδα για την ελευθερία και τη δημοκρατία, πολεμώντας τους ερυθρούς αντάρτες και τους λοιπούς θιασώτες της καθολικώς απαξιωμένης πλέον «Δικτατορίας του Προλεταριάτου», συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πλησιόχωρο επιβλητικό μνημείο του Έθνους μας. Εκεί έγινε η έπαρση της σημαίας και τελέστηκε από δύο ιερείς μας η ανάλογη επιμνημόσυνη Δέηση.
Μετά το Μνημόσυνο, έγινε από τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Ηλία Τζωρτζόπουλο το Προσκλητήριο των χιλιάδων νεκρών Στρατιωτών, Αεροπόρων και Χωροφυλάκων, που έπεσαν πολεμώντας τους αντάρτες Κ/Σ., οι οποίοι (Κ/Σ) επεδίωκαν την εγκαθίδρυση καταστροφικού κομμουνιστικού καθεστώτος στην Πατρίδα μας, παρόμοιου με αυτό της γειτονικής μας Αλβανίας περιόδου Εμβέρ Χότζα. Κατόπιν απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό δύο Στρατηγοί ε.α. Αμέσως μετά εκφώνησε τον Πανηγυρικό της ημέρας ο Υποστράτηγος ε.α. κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος, που ήταν ο Τελετάρχης της παρουσιαζόμενης λίαν επιτυχημένης εθνικής εκδήλωσης. Ακολούθησε η κατάθεση δεκάδων τιμητικών Στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων υπερασπιστών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, δηλαδή στο Ηρώο των γενναίων στρατιωτών μας, που με το τίμιο αίμα τους έσωσαν την Ελλάδα απ’ τον όλεθρο και την καταστροφή. Μεταξύ των εν λόγω άριστων Πατριωτών που κατέθεσαν τ’ αναφερόμενα στέφανα ήταν ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής και Στρατηγός ε.α. κ. Ελευθέριος Συναδινός, αρκετοί Αξιωματικοί ε.α., πολλοί Προέδροι κι εκπρόσωποι Πατριωτικών Οργανώσεων, και διάφοροι άλλοι.
Ο Καστοριανός δάσκαλος Γιώργος Τ. Αλεξίου
παρών στην εθνικοθρησκευτική εκδήλωση.
Η όλη εθνικοθρησκευτική εκδήλωση έκλεισε με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και με την ταυτόχρονη υπόσχεση όλων όσων παρευρεθήκαμε σ’ αυτήν, ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ και θα τιμούμε εσαεί τους ήρωες πεσόντες Στρατιώτες περιόδου 1946-1949, στους οποίους η Πατρίδα μας, και ιδιαίτερα η Μακεδονία, οφείλει τη σωτηρία της απ’ τα νύχια του Κομμουνισμού, και στους οποίους οφείλουμε όλοι τη μεταπολεμική πρόοδο κι ευημερία μας.
ΕΠΙΜΕΤΡΟ
Στο Προσκλητήριο των Πεσόντων Στρατιωτών μας αναφέρθηκε ο παρακάτω αριθμός αυτών:
1)   Πεσόντες Αξιωματικοί και οπλίτες των Εθνικών μας Δυνάμεων στις μάχες Βιτσίου και Γράμμου κατά την διετία 1948 – 1949.
Αξιωματικοί Στρατού ξηράς:                   291
Οπλίτες Στρατού Ξηράς:                       4.504
Αξιωματικοί Αεροπορίας:                            8
Οπλίτες Αεροπορίας:                                    1
Αξιωματικοί και οπλίτες Χωροφυλακής:   25
Συνολο:                                                  4.829
2)   Πεσόντες άνδρες των Εθνικών μας Δυνάμεων καθ’ όλη την περίοδο του Συμμοριτοπόλεμου:
Αξιωματικοί Στρατού:          1.198
Οπλίτες Στρατού:               14. 871
Αξιωματικοί Αεροπορίας:          38
Οπλίτες Αεροπορίας:                    6
Αξιωματικοί Χωροφυλακής:    125
Οπλίτες Χωροφυλακής:         1.500
Σύνολο πεσόντων:                17.738
Ας είναι αιωνία η μνήμη όλων των πεσόντων γενναίων Στρατιωτών μας κατά τον καταστροφικό Συμμοριτοπόλεμο κι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια της παρουσιαζόμενης εθνικής εκδήλωσης ακούστηκαν απ’ τη συντριπτική πλειοψηφία των παρόντων πολιτών έντονες διαμαρτυρίες και συνθήματα κατά του κόμματος της ΝΔ. και της εκεί παρευρισκόμενης βουλευτού Ν.Δ. Καστοριάς, διότι θεώρησαν – λανθασμένως; - την κατάθεση στεφάνου εκ μέρους τού κόμματός της υποκριτική κι ένεκα τούτου προκλητική.


Η είσοδος στο χώρο του Μνημείου.


Ο κ. Ηλίας Τζωρτζόπουλος συνομιλεί
με έναν φίλο του βετεράνο στρατιωτικό.

Άποψη απ΄ το χώρο της εθνικής  εκδήλωσης.



Ο γενναιόψυχος Κώστας Μαυρομάτης,
απόγονος ήρωα Μακεδονομάχου.


Οι δύο ιερείς τελούν την επιμνημόσυνη Δέηση
έμπροσθεν του Μνημείου.



Άποψη της κορυφής του Βιτσίου, υψ. 2123 μ.



Αξιόλογα βιβλία εθνικού περιεχομένου
πωλούμενα στο χώρο της εκδήλωσης.

Βιβλίο για τη δασκάλα Ουρανία
που μαρτύρησε από τους Κ/Σ.





Σημαία στην οικία ενός λεβέντη κατοίκου
του χωριού Οξιά Βιτσίου.


Λεωφορεία στον ιερό  χώρο της εκδήλωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου