Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Ο άγιος Μηνάς ως προστάτης των κτηνοτρόφων της Καστοριάς.

Πίν. 1. Ο άγιος Μηνάς προστατεύει τα ποίμνια
των ευσεβών  κτηνοτρόφων της Καστοριάς,
Οι περισσότεροι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Καστοριάς ήταν έως τη δεκαετία του 1960 γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Ο καθένας απ’ αυτούς καλλιεργούσε λίγους μικρούς αγρούς και είχε μερικές δεκάδες αιγοπρόβατα. Επειδή τα εν λόγω αιγοπρόβατα κινδύνευαν διαρκώς από τους αιμοβόρους λύκους, οι αναφερόμενοι χωρικοί είχαν αναθέσει την προστασία αυτών (των αιγοπροβάτων) στον άγιο Μηνά (Πίν. 1). Θεωρούσαν δηλαδή κι αναγνώριζαν ως αόρατο και αποτελεσματικό προστάτη των ποιμνίων τους από το στόμα των λύκων, τον Άι-Μηνά και γι’ αυτό τον τιμούσαν ιδιαίτερα και ως εξής:
a)         Το πρωί της 11ης Νοεμβρίου, ημέρα που εόρταζε ο άγιος Μηνάς, εκκλησιάζονταν όλοι οι κτηνοτρόφοι του χωριού οικογενειακώς. Ακολούθως και μέχρι το βράδυ, δεν εκτελούσαν καμία χειρωνακτική εργασία.
b)        Την ίδια εορτάσιμη ημέρα οι γυναίκες του χωριού έδεναν με σχοινιά όλα τα ψαλίδια της οικίας τους, «για να δέσει έτσι και ο άγιος Μηνάς το στόμα των λύκων» (Πίν. 4). Επίσης, κάρφωναν ένα μικρό καρφί στο κατώφλι της εξώπορτας τού σπιτιού, με την ευχή «να καρφώσει έτσι και ο Άι-Μηνάς το στόμα των εχθρών τους, για να μην τους συκοφαντούν και τους κακολογούν».

Πίν. 2. Ο άγιος Μηνάς
αιχμαλωτίζει λύκους (!).
Καστοριανή εικόνα.
c)         Μερικοί εύποροι χωρικοί έκτιζαν σε σταυροδρόμια μικρά εικονοστάσια επ’ ονόματι του Άι-Μηνά κι αφιέρωναν ιερές εικόνες του στους ναούς της περιοχής. Στις εικόνες αυτές παριστανόταν ο Άγιος έφιππος με πολεμική εξάρτιση, να συλλαμβάνει και να εξοντώνει άγριους λύκους! (Πίν. 2, 3).
Μία εικόνα του αγίου Μηνά ως οι προαναφερόμενες, η οποία προέρχεται απ’ τον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου πόλης Καστοριάς και χρονολογείται στον 16ο αιώνα, παρουσιάζεται εδώ (Πίν. 2, 3). Η εικόνα αυτή φωτογραφήθηκε και τυπώθηκε σε μορφή καρτ - ποστάλ, και διανεμήθηκε απ’ την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς ως ευλογία, στα πλαίσια του εορτασμού της 100ης επετείου απελευθέρωσης της πόλης (Καστοριάς) απ’ τον τουρκικό ζυγό (11/11/1912 – 11/11/2012) (Πίν. 5).

Πίν. 3. Λύκοι δεμένοι απ' τον Άι-Μηνά.
Λεπτομέρεια Πίν. 2.

 Πίν. 4. Ψαλίδια κτηνοτρόφων
δεμένα την ημέρα εορτής του αγίου Μηνά.



Επετειακό Ημερολόγιο
της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου