Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Το νεοεκδοθέν βιβλιδάριον «Ο άγιος ένδοξος ιερομάρτυς Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο Θαυματουργός», του Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ Παπακώστα.

Το εμπροσθόφυλλο (η όψη)
του θεματικού βιβλίου.
Πριν λίγο καιρό, στα τέλη του παρόντος έτους 2016, εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Καστοριά ένα αξιόλογο βιβλίο 65 σελίδων, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ Παπακώστα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ο άγιος ένδοξος ιερομάρτυς Σεραφείμ, Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου, ο Θαυματουργός». Το περιεχόμενο τού βιβλίου αυτού, όπως δηλώνει και ο τίτλος του, αναφέρεται στον άγιο ιερομάρτυρα Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον Φαναρίου (+ 1601), περιλαμβάνει δε και παρουσιάζει τον πολύμοχθο βίο του, το μαρτυρικό θάνατό του και την ασματική ακολουθία του.
Ο εν λόγω ιερομάρτυρας άγιος Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπος Φαναρίου, που εορτάζει την 4η Δεκεμβρίου, αποτελεί για τον συμπατριώτη του συγγραφέα τού θεματικού βιβλίου, τον Επίσκοπο Καστορίας κ.κ. Σεραφείμ Παπακώστα, το ιδανικό πρότυπο Ορθοδόξου Ιεράρχου, είναι δε (για τον αναφερόμενο Επίσκοπο) ο ισχυρός προστάτης και βοηθός του στην παρούσα ζωή και ο θερμός συμπαραστάτης στο αρχιερατικό του έργο.
Το παρουσιαζόμενο μικρό σε μέγεθος, αλλά σημαντικό σε αξία βιβλίο είναι αφιερωμένο απ’ τον Επίσκοπο συγγραφέα του στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Σεραφείμ τον Θετταλό, επί των ημερών του οποίου χειροτονήθηκε Διάκονος, Πρεσβύτερος και Επίσκοπος, περιλαμβάνει δε τα εξής κεφάλαια με το ανάλογο περιεχόμενο και τις σχετικές εικόνες:
1)      Εισοδικόν.
2)      Βίος και Μαρτύριον του αγίου ενδόξου ιερομάρτυρος Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου του θαυματουργού.
3)      Κανών Παρακλητικός εις τον άγιον ένδοξον ιερομάρτυρα Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον Φαναρίου και Νεοχωρίου τον θαυματουργόν.
4)      Εικοσιτέσσαρες Οίκοι εις τον άγιον ένδοξον ιερομάρτυρα Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον Φαναρίου και Νεοχωρίου τον θαυματουργόν.
5)      Εγκώμια εις τον άγιον ένδοξον νέον ιερομάρτυρα Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον Φαναρίου και Νεοχωρίου.
6)      Ευχή εις τον θαυματουργόν ιερομάρτυρα Σεραφείμ Αρχιεπίσκοπον Φαναρίου και Νεοχωρίου.

Η 1η σελίδα του βιβλίου.
Κλείνοντας τη σύντομη παρουσίαση του θεματικού βιβλίου αναφέρουμε συμπερασματικώς, ότι πρόκειται για ένα άρτιο Συναξάρι του αγίου ιερομάρτυρα  Σεραφείμ Αρχιεπισκόπου Φαναρίου (+1601), που το εκλεκτό κι εύληπτο περιεχόμενό του θα συγκινήσει, θα διδάξει και θα ωφελήσει πολύ όλους τους ευσεβείς αναγνώστες του.

Εικόνα του αγίου Σεραφείμ
στο παρουσιαζόμενο βιβλίο.

Η 1η σελίδα απ' το Εισοδικόν
του βιβλίου.

Εικόνα του αγίου Σεραφείμ
εντός του βιβλίου.

Η αρχική σελίδα του Βίου και
του μαρτυρικού θανάτου
του αγίου Σεραφείμ.

Το απολυτίκιον, το Κοντάκιον και το
Μεγαλυνάριον του αγίου Σεραφείμ.

Ο άγιος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ
και οι συνεορτάζοντές του άγιοι,
Ιωάννης ο Δαμασκηνός και
μεγαλομάρτυς Βαρβάρα.



Η λειψανοθήκη της τιμίας κάρας
του αγίου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Ο Πίνακας Περιεχομένων
του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου